Novosti

UAE uvode korporativni porez 2023. godine, prvi put u historiji


Ujedinjeni Arapski Emirati će prvi put u historiji zemlje uvesti federalni porez na dobit preduzeća, saopštilo je u ponedeljak, 31. januara, Ministarstvo finansija.

Ova vijest predstavlja značajan zaokret u zemlji koja je dugo privlačila kompanije iz cijelog svijeta zahvaljujući svom statusu neoporezivog centra za poslovanje. Porez na dobit preduzeća počeće da se primjenjuje od 1. juna 2023. godine, javlja CNBC.

Korporativna poreska stopa će u ovoj zemlji iznositi 9% na dobit iznad 375.000 dirhama (102.000 USD), dok će na zaradu do tog iznosa ostati nula odsto radi “podrške malim preduzećima i početnicima u biznisu”, saopštilo je ministarstvo, dodajući da će “korporativni porez u UAE i dalje biti među najkonkurentnijim u svijetu”.

Porezu i dalje neće podlegati pojedinci čija je dobit ostvarena od zapošljavanja, nekretnina, ulaganja u kapital ili drugih ličnih prihoda koji nisu povezani sa trgovinom ili poslovanjem UAE, navelo je ministarstvo.

Istovremeno, preduzeća u slobodnim zonama, kojih u zemlji ima na hiljade, moći će da “nastave da uživaju pogodnosti od korporativnih poreskih podsticaja” sve dok “ispunjavaju sve neophodne uslove”, dodalo je ministarstvo, ne ulazeći u detalje.