Novosti

Srbija će odblokirati izvoz žitarica BiH, očekuje se nešto manje od 200.000 tona


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem o omogućavanju nastavka izvoza merkantilne pšenice i kukuruza, kao i pšenične krupice iz Srbije na tržište Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa saopšteno je da je sastanak uslijedio nakon sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa premijerom Srbije Anom Brnabić u Mostaru, kao i najava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će BiH biti izuzeta od odluke Vlade Srbije o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Dobili smo čvrsto uvjeravanje da će Vlada Srbije donijeti odluku na osnovu koje će biti omogućen nastavak izvoza ugovorenih količina merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice u BiH, u skladu sa potrebama koje su iskazale Republika Srpska i FBiH. Riječ je ukupnoj količini od 196.145 tona pomenutih poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Košarac.

Na sastanku je istaknuto da je odluka Vlade Srbije o zabrani izvoza privremenog karaktera, te da se trenutno analiziraju raspoložive količine pomenutih poljoprivrednih proizvoda zbog neizvjesnosti i poremećaja na globalnom tržištu.

Košarac i Nedimović usaglasili su da je od izuzetnog značaja nastavak spoljnotrgovinskog prometa merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, budući da je Srbija, nakon EU, najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH.

Srbija je 10. marta privremeno zabranila izovz pšenice, brašna, kukuruza i ulja.

Indikator.ba