Novosti

FUZIP: Počeo razvoj informacionog sistema E-inspektor 2 i nadogradnje BIMS-a


Uvodna prezentacija povodom početka razvoja modernih informacionih sistema Federalne uprave za inspekcijske poslove E-inspektor 2 i nadogradnje Informacionog sistema za obavljanje kontrole ispravnosti roba i predmeta u prekograničnom prometu (BIMS) održana je u ponedjeljak u Sarajevu, u okviru USAID-ovog Projekta „E-uprava“.

Direktor FUZIP-a Anis Ajdinović zahvalio je USAID-u što su prepoznali važnost daljnje digitalizacije i modernizacije postojećih informacionih sistema Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao kontrolnog mehanizma od izuzetne važnosti za poslovnu zajednicu i razvoj poslovnog okruženja.

Projekt će omogućiti značajan iskorak u smislu poboljšanja funkcionalnosti, efikasnosti i učinkovitosti inspekcija, a kroz ova unapređenja će biti ojačani i postojeći antikorupcijski mehanizmi Federalne uprave za inspekcijske poslove”, dodao je Ajdinović.

Tokom izlaganja plana upravljanja projektom, direktor firme Čikom d.o.o. koja izvodi projekt Vladan Tabaš se naročito osvrnuo na sigurnosne aspekte izgradnje i funkcionisanja novih IT sistema, te naglasio da je krajnji rok za puštanje sistema u rad 30. septembar 2022. za BIMS i 31. mart 2023. za E-inspektor 2, saopćeno je iz FUZIP-a.

Fena.ba