Novosti

Cuspis donosi revolucionarnu blockchain tehnologiju na AgriFood tržište


Jučer je na Montenegro Blockchain Forumu osnivač Cuspisa Vinko Kojundžić najavio revolucionarni blockchain projekt na AgriFood tržištu. Cuspis radi na blockchain tehnologijama od 2018. godine i identificirao je AgriFood tržište kao tržište na kojem blockchain može donijeti promjenu i revolucionirati način na koji se hrana proizvodi, transportira i prodaje. Kroz svoj interni projekt FoodQualiTrace Cuspis je uspio razviti i testirati razne blockchain tehnologije posebno prilagođene AgriFood tržištu.

Cuspis zajedno sa Green Digital Innovation HUB (Green eDIH) – Rumunjska, Tera Tehnopolis – Hrvatska, Hadas Bar – Izrael, Smart Village – Bosna i Hercegovinaina i Centar Kompetencija – Hrvatska pokreće projekt “Supporting Agri-food communities and networks in SEE through developing services on digital food quality and traceability using blockchain,” financiran od strane SmartAgriHubs kroz Horizon 2020.

Potrošači još uvijek nisu sigurni što kupuju. Posebno to vrijedi za “premium” i / ili organsku hranu. Je li stvarno organski sve od farme do stola? Kako znaju kada idu u trgovinu ili na lokalnu tržnicu da je ova hrana organska ili da ima neke druge karakteristike koje traže? Jedini alati koje potrošači trenutno imaju su čitanje oznaka, vjerovanje u robne marke ili standarde osiguranja kvalitete. Potrošači koji kupuju “premium” hranu i plaćaju višu cijenu žele moći vidjeti povijest određenog komada hrane koji gledaju u nekom trenutku za kupnju. Ne cijelu marku ili proizvod općenito, već ovaj određeni komad hrane.

Vinko Kojundžić rekao je da će s tehnološke točke ovaj projekt pokrenuti Technology Road Map, Proof of concept i Lab facilities. Do kraja ljeta ove godine zaživjeti će kao prvi korak u transformaciji sektora AgriFood s naglaskom na kvalitetu hrane i sljedivost korištenjem blockchaina. Tim će se alatima svim dionicima omogućiti da testiraju tehnologiju i prilagode je svojim potrebama. Nadalje, odabrano je nekoliko proizvoda na koje će se usredotočiti tijekom ovog projekta: jaja, crna slavonska svinja, jabuke, vino i avokado za koje će se implementirati svi elementi u ispitnoj okolini, što će pokazati izvedivost i koristi za svakog dionika.

Nadalje je dodao: “Čvrsto vjerujem da ćemo pokretanjem ispitne okoline pokazati kako stvoriti transparentan lanac opskrbe od farme do stola koji će potrošačima omogućiti da budu dobro informirani o povijesti određenog paketa ili komada hrane. To će biti prvi korak do pune proizvodnje.”