Novosti

Ozvaničena saradnja Univerziteta SSST sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH i AmCham BiH


Kontinuitet uspješne poslovne saradnje između Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK) i Američke trgovačke komore BiH (AmCham) danas je ozvaničen svečanim potpisivanjem sporazuma između ovih institucija.

Povezivanje različitih sektora esencijalno je za uspješan prenos znanja i usvajanje vještina koje su neophodne za poslovno usavršavanje. Zato je današnji korak od strateške važnosti ne samo za SSST kao obrazovnu instituciju koja osluškuje kretanja tržišta i ide u korak sa poslovnim trendovima, već i za uspješne kompanije koje okupljaju jedinstvene internacionalne organizacije poput AmCham-a i AHK“, smatra Emir Ganić, izvršni direktor Univerziteta SSST.

Potrebu da se uspostavi platforma koja će predstavljati razgranatu poslovnu bazu za buduće obrazovne projekte i inicijative Univerziteta SSST, ali i stjecište mladih ljudi koji na praktičnim primjerima uče o poslovnim procesima od iskusnih profesionalaca, potvrđuje i Nedim Hamzić, generalni sekretar AmCham: “Niz uspješnih projekata koje AmCham implementira sigurno će imati dodatnu jačinu uvezivanjem sa izuzetnom obrazovnom institucijom poput SSST-a. Vjerujemo da će menadžeri naše poslovne zajednice, sa dugogodišnjim iskustvom, itekako uspješno sarađivati sa akademskim kadrom, ali i mladim ljudima koji se obrazuju kako bi bili vrhunski u svojim branšama, sa naglaskom na praktičnom učenju.

Akademsko osoblje Univerziteta SSST čest je i važan gost na događajima i projektima koje AHK organizuje, izjavila je Lejla Hasanović, rukovoditeljica Government Affairs & Wirtschaftsverein pri AHK: “Sporazum sa SSST-om je za Predstavništvo njemačke privrede u BiH početak jedne lijepe profesionalne saradnje. Naročito važan je današnji čin za transfer znanja i vještina za obje institucije. AHK je dio mreže koju čini 140 komora u 92 zemlje svijeta i preko 100 članova u udruženju Wirtschaftsverein, i ovu saradnju posmatramo u svojevrsnom kontinuumu – ona uvezuje nauku i struku i na taj način doprinosi kvalitetnijoj razmjeni iskustava, organizaciji boljih skupova i događaja koji za cilj imaju prenos znanja i umrežavanje.”

Potpisivanjem ovih sporazuma, Univerzitet SSST potvrđuje svoj status pouzdanog partnera koji svoju reputaciju gradi ne samo kroz visokokvalitetno obrazovanje potvrđeno na internacionalnom tržištu, već i putem poslovne saradničke mreže različitih sektora, unutar kojih studenti ostvaruju prilike za stažiranja ili prva profesionalna iskustva.

Leader Roots program – AmCham program namijenjen mladim liderima – bit će prva u nizu zvaničnih saradničkih incijativa, sa masterclassom koji će se održati 15. juna na Univerzitetu SSST.

Klix.ba