Novosti

Podrška projekta EU4AGRI kompaniji ‘Voćar’ iz Brčkog na putu energetske neovisnosti


Firma “Voćar” iz Brčkog više od 30 godina ispunjava želje kupaca svih generacija. Kvalitetu svojih proizvoda pažljivo su gradili kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju i poštivanje različitih standarda procesa proizvodnje.

U toku 2021. godine, uz pomoć projekta “EU4AGRI”, “Voćar” je ostvario dugogodišnji san koji će doprinijeti dodatnoj konkurentnosti ove kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu, saopćeno je iz UNDP-a.

“Imati vlastitu proizvodnju električne energije bio je cilj koji smo sebi davno postavili, ali za nas je realizacija ovako skupih projekata veliko finansijsko opterećenje. Iz ovog je razloga bila značajna podrška Evropske unije koja nam je dala vjetar u leđa da i dalje nastavimo dalekosežno planirati naš rad i razvoj”, objašnjava vlasnik firme Esed Musić.

“Za bolji okus života!”, slogan je firme “Voćar” koja u svom asortimanu nudi više od 100 različitih proizvoda kupcima u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Australije i drugih.

Pedeset uposlenih zaduženi su za osiguranje kvalitete u proizvodnji grickalica, zdrave hrane, ali i proizvoda neophodnih svakom domaćinstvu kao što su začini, kakao i brašno. Posebno prepoznatljivi proizvodi ove firme su suha šljiva i šljiva u belgijskoj čokoladi.

U procesu proizvodnje “Voćar” utroši velike količine električne energije. Kako bi smanjili vlastite troškove i tako povećali konkurentost na tržištu, ova je firma kroz projekat “EU4AGRI” izgradila solarnu elektranu najnovije generacije.

Solarni paneli su postavljeni na krovne površine naših proizvodnih i skladišnih objekata koji su po lokaciji i obliku krovova bili idealni. Naša solarna elektrana zauzima 1000 metara kvadratnih i proizvodi 150 KW električne energije, što će imati veliki učinak na našu energetsku neovisnost“, kazao je Musić.

Projekt izgradnje solarne elektrane koštao je oko 163.000 KM, od čega su kroz projekt “EU4AGRI” osigurana sredstva u iznosu od oko 106.000 KM, a firma “Voćar” je obezbijedila oko 57.000 KM.

Putem solarne elektrane ova će firma zadovoljiti oko 65 posto ukupne potrebe za električnom energijom. Dodatna vrijednost ovog projekta ogleda se i u tome što će na ovaj način “Voćar” doprinijeti smanjenju zagađenosti okoline ugljik dioksidom (CO2).

Korištenjem energije iz sunca ova će firma smanjiti emisiju CO2 za otprilike 76 posto.

Naši proizvodi nastaju uz pomoć zelene energije i veoma smo ponosni na svoj rad“, dodaje Musić.

Dosadašnji rezultati bili su im podsticaj u donošenju odluke da svoje potrebe za električnom energijom u narednom periodu crpe isključivo iz obnovljivih izvora.

Mi imamo još slobodnih krovnih površina koje ispunjavaju uslove za montažu solarne elektrane i želja nam je da ostvarimo 100 postotnu energetsku neovisnost. Na ovaj bismo način dodatno doprinijeli zaštiti okoliša i našoj potpunoj neovisnosti“, pojašnjava Musić.

Trenutno je u okviru projekta “EU4AGRI”, koji finansira Evropska unija, otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv Evropska unija će podržati ulaganja u prerađivačke kapacitete poljoprivredno-prehrambene industrije kroz uvođenje inovacija i razvoj novih i/ili unapređenje postojećih proizvoda, marketinških alata, te osiguranje kontinuiteta poslovanja i sigurnog i zdravog radnog okruženja u BiH.

FENA