Novosti

Općina Posušje dobila prvu mini hidroelektranu


U Općini Posušje puštena je u rad minihidroelektrana na Senjakovini.

Riječ je o projektu čiji je nositelj JP Vodovod d.o.o. Posušje, a koji iskorištava dio potencijala na kraju transportnog vodovoda Senjakovine, odnosno hidro-energetskog potencijala akumulacije Tribistovo, pretvarajući ga u električnu energiju.

Minihidroelektranu, prvi objekt takve vrste u općini Posušje, projektirala i opremila ju je tvrtka Končar elektronika i informatika d.d. Zagreb. Građevinske radove je izveo investitor, JP Vodovod Posušje d.o.o., a sufinancirana je sredstvima Općine Posušje i Kanton ŽZH. Vrijednost investicije je 1.200.000,00 KM. Očekuje se godišnja proizvodnja 1750 MWh, čime će se ostvariti značajni prihodi na godišnjem niovu, a što će utjecati na daljnja investiranja JP Vodovoda, navode iz Općine Posušje.

Prema idejnim projektu kojim je definiran koncept korištenja hidro energije sistema akumulacije Tribistovo, pored danas otvorene minihidroelektrane, predviđena je gradnja i još jednog sličnog objekta. Također u izgradnji je i kompleks solarne elektrane u neposrednoj blizini MHE na Senjakovini koji će dodatno povećati proizvodnju električne energije, dodaje se.

Indikator.ba