Tema u fokusu

AHM će se širiti i u segment mašinske obrade, a zapošljavat će i nove radnike


Trenutna situacija u svijetu i problem sa lancima snabdijevanja uticali su i na firmu AHM d.o.o. Lukavac, a uticaj se, kako je za Poslovne novine kazao Hajrudin Hamzić, direktor firme, ogleda u pogledu povećanja rokova isporuka određenih komponenti neophodnih za proizvodnju i to do četiri puta u odnosu na ranije termine i bez potvrde konačnog datuma isporuke.

„Cijene komponenti povećane su višestruko, a odgovor na nesigurne lance nabavke su alternative kao što su pronalaz novih dobavljača, usitnjene nabavke od istih i povećanje zaliha neophodnih komponenti. S promjenama na tržištu nosimo se tako što smo organizvali rad kompanije u pogledu fleksibilnosti i brzog donošenja odluka“, kazao nam je Hamzić.

Ovakav način poslovanja, pojašnjava, podrazumijeva razvoj strategije, unutrašnju reorganizaciju i konstantnu analizu i praćenje tržišta, te pravovremene reakcije na svim poljima neophodnim za funkcionisanje firme. Ovakav način rada za sada im pomaže da se uspješno nose sa promjenama na tržištu.

Kompanija AHM zastupljena je na cijelom tržištu Evropske unije, ali i ostatka Evrope, a zemlje u kojima najviše rade su Njemačka, Francuska, Švicarska, Velika Britanija, Italija, Rumunija, Slovenija, Poljska i druge.

„S obzirom na aktuelnu situaciju, kupci postaju oprezniji i više razmišljaju o potencijalnim investicijama, što usložnjava proces prodaje i dobijanja novih poslova u oblasti mašinogradnje. Takva situacija je na svim tržištima, ali poteškoće uspješno prevazilazimo napornim radom naše prodaje, razvojem i stalnim inovacijama sa našim proizvodima“, istakao je Hamzić.

AHM je prošle godine uspješno je završio ranije planirano širenje kompanije, investirali su u kupovinu zemljišta i izgradnju novog proizvodnog objekta u kojem je otvorena nova poslovna jedinica i započet proces montaže proizvoda. U okviru postpjećeg proizvodnog procesa investirano je u nabavku CNC opreme i nabavku softwera za 3D modeliranje i CAM programiranje. Sve pomenuto pratilo je i novo zapošljavanje stručne radne snage i dodatne obuke, kako u direktnoj proizvodnji, tako i u službama podrške.

„Zadovoljni smo poslovanjem u ovoj godini do ovog trenutka i očekujemo da ćemo ispuniti zadate ciljeve za ovu godinu. U planu imamo i širenje u segment mašinske obrade i razvoj novih proizvoda u oblasti mašinogradnje, koje će pratiti nova zapošljavanja. Kada su u pitanju planovi za neki dalji period, moram reći da u planu imamo reorganizaciju firme u pogledu izdvajanja dva pravca, to jeste povećanje kapaciteta mašinske obrade i odvajanju procesa montaže u oblasti razvoja mašina“, kazao je Hamzić.

U narednih pet godina Hamzić kompaniju vidi profilisanu u dva segmenta i to specijalizovanu u oblasti razvoja, projektovanja i izrade kompletnih linija u segmentu kartonske industrije, te unapređenje i povećanje kapaciteta CNC mašinske obrade.

Razgovarala: Minela Pamuk