Novosti

Nakon domaćinstava subvencije za solarne panele i za privredu


Kako bi se osigurala dodatna energetska stabilnost, nakon domaćinstava, Elektroprivreda Republike Srpske objavljuje javni poziv za proizvodna poduzeća za postavljanje solarnih panela.

Za privrednike će to značiti energetsku nezavisnost, a u sljedećih 25 godina bit će zaštićeni od mogućih promjena cijena na tržištu.

Po završetku projekta, Republika Srpska bi trebala imati dodatnih 600 megavat sati električne energije, što je 15 posto ukupne proizvodnje.

Korist bi bila višestruka, jer bi privrednici plaćali nižu cijenu električne energije i bili energetski neovisni, a eventualne promjene cijena ne bi utjecale na one koji se odluče na ovakav način korištenja obnovljivih izvora energije.

U Privrednoj komori Srpske, na sastanku predstavnika Elektroprivrede i privrednika, iskazan je veliki interes za navedeni projekat.

Generalni direktor Elektroprivrede Luka Petrović rekao je da je u prvoj fazi programa energetske održivosti domaćinstava i privrede Republike Srpske planirano postavljanje novih 600 megavata solarnih panela na krovove stambenih i poslovnih objekata.

Nakon okruglog stola “Projekat energetske održivosti privrede”, koji su u četvrttak u Banjoj Luci organizovali Privredna komora Srpske i Elektroprivreda Srpske, Petrović je rekao da je planirano postavljanje 400 megavata solarnih panela na krovove proizvodnih pogona preduzeća i njihovih praznih površina, te 200 megavata na krovovima kuća.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da su privrednici na okruglom stolu iskazali interes da uz veliku podršku Elektroprivrede Republike Srpske proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora energije.

Indikator.ba