Novosti

NAFF se bliži kraju, animatori poručuju: Animacija je budućnost svih medija


Na posljednjoj večernjoj projekciji Festivala animiranog filma NAFF 2022 prikazani su filmovi iz natjecateljskog i studentskog programa.

Armenija, Kanada, Izrael, Španjolska, Argentina, Japan samo su neke od zemalja autora čiji se filmovi ove godine prikazuju na NAFF-u.

Oduševljenje organizacijom i filmovima koji se natječu ne krije ni stručni žiri koji svaku večer pomno prati sve projekcije, kako bi što pravednije donijeli odluku o pobjedničkom filmu ove godine.

Posebnu pozornost privukao je film “One last wish”, mlade izraelske redateljice i animatorice Galia.

Ona je u svom filmu kroz animaciju oživila narodnu priču o ribaru i ribici.

Da svijet animacije nije mirovao u prethodne dvije godine pandemije rekla je Rajna Rajič na samom otvaranju, a to se potvrdilo tijekom ovogodišnjeg festivala.

Tako je natjecateljskom programu prikazan i španjolski film “Time (l) over” (Vrijeme je isteklo), redatelja Alvara Pinella. Alvaro trenutno radi kao scenarist u produkcijskoj animacijskoj tvrtki Birdland animatio, a njegov film koji je predstavio na NAFF-u prati dvoje ljubavnika. Oni su u satu s kukavicom i mogu se sresti samo kad kazaljka udari dvanaest sati, ali jedna odluka mijenja sve.

“Ideja je moja, ja sam redatelj i scenarista filma a inspiraciju sam pronašao kad sam išao vlakom u London. Proveo sam puno vremena u vlaku, odatle likovi u filmu i cijela ideja”, rekao je Španjolac.

Iako je studirao audiovizualne komunikacije na Sveučilištu Navarra, te radio kao foto-novinar i snimatelj – ljubav prema animaciji dogodila se spontano i prevagnula sve ostalo.

Animacija je zanimljiva i to je budućnost medija, budućnost u filmu i serijama. Mnogi filmovi i serije dosta koriste animaciju danas“, dodao je španjolski redatelj te napomenuo kako film ”Time (l) over” već ima svoj festivalski život i prikazan je na više od 40 festivala diljem svijeta. Također, osvojio je pet nagrada.

Osim brojnih natjecateljskih filmova, veliki je broj prikazanih studentskih filmova koji su svaku večer skupljali ovacije publike, ali i bodove žirija.

Mlada bh. animatorica Aleta Rajič koja je ove godine članica žirija u kategoriji studentski film kaže da je produkcija animiranih filmova kod mladih autora svake godine sve uzbudljivija i nudi sve opsežniji i važniji idejno-estetski opus.

O raznim temama i tehnikama ispričane su i priče studentskih filmova.

Ovogodišnji NAFF završava se večeras svečanim proglašenjem pobjednika.

Bit će dodijeljeno osam nagrada i to Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, nagrada za likovnost, najbolji studentski film i nagrada Dušan Vukotić.

FENA