Investicije

Euro izgubio čak 17.5% vrijednosti


Euro valuta od početka 2021. godine do danas izgubio je više od 17.5% svoje vrijednosti izražene u američkom dolaru, vodećoj svjetskoj valuti. Euro je tako pao ispod pariteta s dolarom što znači da jedan euro vrijedi manje od jednog dolara, dok je prije manje od dvije godine euro vrijedio 1.20 dolara, što je ukupni pad od 17.5%.

Uz to, rekordna inflacija koju bilježi eurozona dodatno umanjuje vrijednost europske valute jer je za određeni iznos u eurima moguće kupiti sve manje proizvoda i usluga koje drastično poskupljuju.

Stručnjaci upozoravaju kako držanje cijele ušteđevine u novcu umanjuje njenu ukupnu vrijednost i da je potrebno diverzificirati štednju, a rastući broj štediša okreće se investicijskom zlatu kao isplativoj dugoročnoj štednji otpornoj na inflaciju.

Zlatne poluge i zlatnici kao isplativa štednja

Najpopularniji takav oblik štednje je ulaganje u investicijsko zlato – zlatnike i zlatne poluge u fizičkom obliku koji su tradicionalni način očuvanja vrijednosti u dugom roku. Glavni razlog zbog kojega štediše ulažu u zlato jest visok prinos kojeg takva vrsta štednje donosi.

Naime, cijena zlata u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje, što je značajno više od prosječne stope inflacije u istom periodu te većine drugih oblika štednje i ulaganja. Kada se takav prinos usporedi s mizernim kamatnim stopama na štednju koje banke trenutno nude, postaje jasno zašto je zlato sve popularnija štednja u doba inflacije.

Cijena zlata ne raste ujednačeno, već je kroz historiju uvijek najviše rasla u ekonomski nestabilnim vremenima, to jest u vremenima visoke inflacije i recesije. Primjer takvog perioda je Velika recesija koja je započela 2008. godine i za čije je vrijeme cijena zlata narasla za više od 200% u svega nekoliko godina, što je investitorima u ovaj plemeniti metal donijelo pozamašan prinos. U isto to vrijeme, dionice i većina drugih oblika ulaganja bilježili su velike gubitke. S obzirom da je nova recesija pred nama, mnogi očekuju velik rast cijene zlata u sljedećih nekoliko godina.

Investicijsko zlato – sigurna štednja

Osim što nosi visok prinos, investicijsko zlato u fizičkom obliku poluga i zlatnika ima i druge prednosti koje ga čine privlačnom alternativom za sve koji svoj novac žele zamijeniti u isplativiji oblik imovine.