Novosti

Izraelci u Beogradu otvorili pogon za prenamjenu putničkih aviona u teretne


Kompanija Israel Aerospace Industries (IAI) otvorila je prvu lokaciju za konverziju širokotrupnih putničkih aviona u teretne u Istočnoj Evropi, na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, u pogonima kompanije za održavanje Jat tehnike, piše Ex-Yuaviatio.

IAI je svjetski lider u konverziji putničkih aviona kao što su Boing 767, 737 i 747 u teretne, sa linijama u Izraelu i Meksiku, dok se očekuje da će njegova lokacija u Abu Dabiju biti otvorena u partnerstvu sa kompanijom Etihad Engineering.

Državna izraelska kompanija sprema se da započne radove na konverziji Boinga 777, za koju je sklopila partnerstvo sa AerCap-om, najvećim svjetskim vlasnikom komercijalnih aviona, zahtijevajući od nje povećanje ukupnog globalnog kapaciteta, što je rezulitralo otvaranjem objekta u Beogradu.
IAI je takođe dobila certifikat za programe konverzije aviona Airbus A330-300.

IAI je već počeo sa radom u Beogradu i priprema se za predstavljanje svog prvog konvertovanog putničkog aviona u teretni avion.
Bivši Boeing 767-300ER kompanije Air Canada Rouge, sada registrovan kao N899MF, stigao je u srpsku prijestonicu sredinom septembra, a radovi na njegovoj konverziji će uskoro početi.

Cijena konverzije po avionu iznosi oko 35 mil USD, što je mnogo jeftinije od cijene novog teretnog aviona. Globalni giganti poput Amazona i DHL-a uskočili su u konkurentsko tržište dostave, a zvaničnici IAI kažu da su porudžbine rezervisane za naredne četiri godine.

Air Serbia je nedavno saopštila da istražuje mogućnost pretvaranja tri svoja aviona ATR72-200 u teretne avione.

Teretni avioni se užurbano stavljaju u promet zbog nedostatka kapaciteta za transport širom svijeta, a ovo se pokazalo kao izuzetno unosno za aviokompanije usred izbijanja pandemije koronavirusa.