Novosti

VISA: Milijardu beskontaknih plaćanja u prevozu globalno


Broj beskontaktnih plaćanja širom svijeta raste i u javnom prevozu kako sve više operatera postaje digitalno. Ovo pokazuje i nevjerovatnih milijardu „tap-to-pay“ transakcija koje je kompanija Visa obradila za proteklih godinu dana na globalnom nivou.

Tehnologija „tap-to-ride“ omogućuje putnicima da svoju karticu ili mobilni novčanik prislone na aparat za očitavanje kako bi platili kartu, a u svijetu je dostupna od 2011. godine. Budući da sve više putnika očekuje komfor prilikom korištenja javnog prevoza, spremno su prihvatili opciju koja je praktičnija nego plaćanje gotovinom ili razmišljanje o tome hoće li kartica za prevoz imati dovoljno kredita.

Nedavno istraživanje kompanije Visa o budućnosti urbane mobilnosti pokazalo je da 91 posto putnika priželjkuje beskontaktna plaćanja i navodi ih kao ključni podsticaj da koriste javni prevoz.

Prema istoj studiji, većina ispitanika (88 posto) kaže da održivost i briga o životnoj sredini utiču na to koliko često koriste ovaj vid transporta, a više od polovine zaposlenih putnika (62 posto) to čini najmanje tri dana u sedmici.

Brz rast digitalnog plaćanja služi kao dokaz koliko je ova opcija postala atraktivna za potrošače. Među milijardu tap-to-ride transakcija koje je omogućila Visa, Evropa ima najveći udio, uključujući preko četiri miliona dnevno samo u sistemu Transport for London. Tehnologija beskontaktnog plaćanja dokazala je da je isplativa za operatere, pored toga što klijentima pruža udobnost i fleksibilnost.

Tokom proteklih 60 godina, Visa je bila partner različitim vladinim agencijama kako bi transformisala način na koji ljudi plaćaju, putuju na posao i razvijaju se kako bi unaprijedili ekonomiju i zajednice širom svijeta. Modernizacija načina na koji svi, svuda mogu da plaćaju karte za prevoz svaki dan, najnoviji je način na koji ova kompanija pomaže da se to desi.