Novosti

Jedna od omiljenih poslastica u cijeloj regiji više nema isti okus


Poznata domaća poslastica eurokrem, proizvođača Swisslion-Takovo više se ne pravi po tradicionalnoj recepturi i licenci firme Gandola iz Italije, na koju su potrošači navikli, već sada ima potpuno drugačiji sastav.
Od maksimalnih 10 posto lješnika po starom receptu, u novom sastavu ih je samo 3 posto, dok je kako maslac sa 9 posto, u novom kremu smanjen na 4 posto. Zašto se proizvod drugačijeg kvaliteta i dalje kupcima servira kao tradicionalna poslastica po istoj ili čak višoj cijeni je pod znakom pitanja.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača Efektiva iz Srbije kaže da samim tim što se smanjila količina određenih sastojaka u Eurokremu, to više nije isti proizvod, već drugi koji samo vizuelno podsjeća na onaj koji smo navikli. To kaže tvrde i građani, koji su primijetili da ukus ove poslastice više nije isti. Ali kada je do promjene recepture došlo, zbog čega, i šta se dogodilo sa italijanskom licencom, Gavrilović kaže da mu iz kompanije Swislion nikada nije odgovoreno, piše Blic.

– Eurokrem se više ne proizvodi po licenci Gandola iz Italije, i to se vidi na pakovanju da ovog naziva više nema. Takođe se vidi da je sada manje lješnika, kako maslaca, šećera, dakle promijenjeni su sastojci tog proizvoda i to više nije onaj Eurokrem na koji smo mi navikli decenijama unazad, već je to sada neki drugi proizvod koji samo vizuelno liči na ono što smo jeli. To su primijetili i građani koji se javljaju i kažu da ukus više nije isti. Činjenica je da oni više nemaju italijansku licencu po kojoj se Eurokrem pravio, ali kada su je izgubili i zašto, meni iz kompanije Swisslion ni danas nije stigao odgovor – kaže Gavrilović.

Za lošiji kvalitet cijena veća

Imajući u vidu da se Eurokrem, tradicionalna poslastica više ne pravi po istoj recepturi već sa mnogo manje sastojaka, što ga čini proizvodom nižeg kvaliteta, otvara se pitanje kako mu je cijena ostala ista ili je sada čak i viša.

– Ne znamo da li plaćamo istu cijenu jer nemamo tačan podatak kada je to počelo. Građani tvrde da se to dešava već neko vrijeme, ali ne znamo da li je u pitanju mjesec dana, nekoliko mjeseci ili čak godina. Kako se u ovom periodu cijene mijenjaju, nemoguće je uporediti da li je ovaj proizvod pojeftinio ili čak poskupio od pravljenja po novom receptu – kaže Gavrilović.

On ističe da iako formalno kompanija nema obavezu, ipak je trebala da na neki način upozori potrošače da se više ne radi o istom proizvodu.

– Kada je ovaj proizvod izgubio licencu, sumnjam da je rukovodstvo firme riješilo da nastavi sa istim vizuelnim brendom kako bi potrošače naveli da se radi o istom brendu. Ako su već izgubili licencu, mislim da su trebali da promijene izgled tog brenda, da stave neku drugu boju ambalaže ili drugačiji naziv kako bi upozorili potrošače da to više nije isto. Mislim da bi to bilo pošteno. Nije ni ovo formalno kršenje zakona ali je diskutabilno da se pod istim imenom i identitetom prodaje nešto što više nije to – naglašava Gavrilović.

Cijena eurokrema inače je u posljednjih godinu dana otišla na gore najmanje za oko 20 posto u prosjeku. U zavisnosti od proizvođača eurokrem je poskupio i do 30 procenata.

Nema kršenja zakona

Uprkos tome što je kompanija Swisslion bez ikakve najave i naznake potrošačima, promijenila recept tradicionalne poslastice, a zatim suptilno nastavila da ga prodaje kao da se radi o istom proizvodu, iz Efektive kažu da zakon nije prekršen.

– Formalno ovdje nema kršenja zakona, jer i na novom pakovanju piše količina sastojaka. To što su oni drugačiji u odnosu na one ranije to nije kršenje zakona, bio bi da sastav nije ono što piše na ambalaži.

(BiznisInfo)