Industrija

Riješen problem vodosnabdijevanja Gradačca, azbestne cijevi izbačene iz upotrebe


Problemi u snabdijevanju vodom i stalne redukcije donedavno su bila najveća briga građana Gradačca. Realizacijom projekta vodosnabdijevanja ovog grada koji je potpomognut finansijskom podrškom Evropske unije, osigurano je snabdijevanje pitkom vodom za 20 hiljada stanovnika. Projekat je od velikog značaja i za stanovništvo i za privredu Gradačca.

Južni dio Gradačca više od deset godina nije imao riješeno pitanje vodosnabdijevanja, a u 15 naselja uopšte nije postojala vodovodna mreža. Nametnula se, stoga, ideja za rekonstrukcijom prečistača otpadnih voda, kao i kanalizacione mreže. Za te namjene, uz podršku Evropske unije, izdvojeno je oko 12 miliona eura kredita i grant sredstava.

Kad govorimo o Gradačcu, govorimo o 90 kilometara novoizgrađene vodovodne mreže i 40 kilometara kanalizacione mreže. To znači da smo morali proći kroz nekih 2000 parcela da bi izgradili ovu vodovodnu mrežu. Govorimo oko 80 posto stanovništva Gradačca, koji su direktno ili indirektno na ovaj način riješili problem snabdijevanja“, ističe Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Prečistač otpadnih voda radi na bazi biološkog prečišćavanja s aktivnim ugljem, a razlika spram ranijeg jeste da je novi prečistač ekološki prihvatljiviji.

Sa ranijom tehnologijom nismo mogli da dostignemo kvalitet vode kakav je zahtijevala Evropska unija. Međutim, sad je to potpuno u redu“, izjavila je Rasima Novalić, tehnolog u postrojenju otpadnih voda u Gradačcu.

Gradačac je uz pomoć sredstava Evropske unije postao i prvi grad u Bosni i Hercegovini u kojem su azbestne cijevi izbačene iz upotrebe, a one su činile oko 30 kilometara vodovodne mreže.

Ako govorimo o vodovodnoj mreži, onoj koju smo izgradili i onoj koju završavamo krajem ove godine, onda govorimo o tome da smo izbacili kompletan azbest cement iz upotrebe u Gradačcu. Mislim da smo prvi u Bosni i Hercegovini po tome, a i šire“, kaže Damir Okanović, direktor JP Komunalac d.d. Gradačac.

Nažalost, imamo neke podatke koji nisu reprezentativni, kad govorimo o broju oboljelih sa ovog područja od različitih bolesti, koje mogu biti povezane sa azbest cementnom mrežom“, ističe Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Do sada je za Zapadni Balkan u okviru Ekonomsko investicijskog paketa izdvojeno oko dvije i po milijarde eura grant sredstava za projekte ukupne vrijednosti preko 25 milijardi eura.

Gradačac je jedan od projekata vezanih za zaštitu okoliša, gdje se približava implementacija kraju. Cirka dva miliona eura sredstava iz investicijsko okvira je izdvojeno za ovaj projekat“, kaže Sabina Dizdarević, koordinator u Direkciji za evropske integracije.

Trag uspješnih projekata poput ovog u Gradačcu trebali bi slijediti i drugi gradovi i općine u Bosni i Hercegovini, a koji bi doprinijeli razvoju i poboljšanju kvaliteta života građana. Primjera radi, i građani Sarajeva piju vodu iz azbestno-cementnih cijevi. Više od 130 kilometara cjevovoda sagrađeno je upravo iz azbestnih cijevi, a od 2019. godine do danas zamijenjeno je ukupno 13 kilometara cjevovoda.