Novosti

Balon na vrući zrak nova atrakcija u Hercegovini


Turizam u Hercegovini uz brojne aktivnosti dobio je i novu turističku atrakciju, i to panoramski let balonom na vrući zrak.

– Došli smo u Hercegovinu prošle godine u rujnu na odmor balonom, napravili smo nekoliko letova da provjerimo stanje i svidjelo nam se mjesto, pa smo odlučili ovdje otvoriti tvrtku koja se zove Dream Team Ballon – rekla je Poljakinja Anna Wrońska te dodala kako se ona i njezin partner Ayberk Okan bave ovim poslom preko deset godina profesionalno.

Po njezinim riječima, oni su prva kompanija koja nudi komercijalne panoramske letove u BiH i potpuno su legalni i ovlašteni od strane civilnog zrakoplovstva.

– Mislimo da letenje balonom uvijek izaziva zanimanje stranih i domaćih turista, tako da ima veliki potencijal da neturističko mjesto postane turističko i da potakne ljude da posjete mjesta koja su vidjeli iz zraka – kazala je Wrońska.

Istaknula je kako balon na vrući zrak može biti velika platforma za oglašavanje.

– Balon na vrući zrak također je velika platforma za oglašavanje, ljudi prave slike balona i dijele ih na društvenim mrežama, tako da na taj način možemo lako promovirati lokaciju, a također možemo koristiti balon kao platformu za oglašavanje lokalne tvrtke, turističke organizacije. Planiramo napraviti balon s logom Hercegovine ili logom neke lokane turističke organizacije te s tim balonom putovati u druge države, pridružiti se festivalima balona i tako predstaviti zemlju u inozemstvu – pojasnila je Wrońska.

Istaknula je kako zbog lokalne meteorologije najbolja sezona za baloniranje je od svibnja do listopada jer tada nema značajnije aktivnosti bure i juga.

– Balon na vrući zrak putuje s vjetrom, ali ne voli jake vjetrove, pa moramo odabrati mjesto i dane za letove kada je vjetar blag i spor. Baloni lete samo rano ujutro i kasno. BiH je općenito vrlo vjetrovita zemlja i ljeti vjetrovi jačaju od jutra do poslijepodneva, obično se smire noću, tako da su večernji letovi ovdje mogući samo u proljeće i jesen – naglasila je Poljakinja.

Balon na vrući zrak također je vrlo romantična aktivnost, ne samo za one koji traže avanturu, već i za cijele obitelji koje dijele posebne privatne trenutke.

– Ove godine ponudili smo kao uvod kratke letove od 30 minuta i standardne letove od 45 do 60 minuta. Sljedeće sezone nudit ćemo samo standardne letove, ali ćemo pripremiti ponudu za sljedeću sezonu oko ožujka 2023. godine – rekla je Wrońska i dodala kako imaju dva balona, jedan za četiri, a drugi za dva putnika.

Govoreći o planovima za budućnost, Wrońska je kazala kako iduću sezonu planiraju uglavnom panoramske letove te da smatra kako će to biti turistička atrakcija.

– Letjet ćemo iznad Grudskog i Duvanskog polja, a planiramo let i na Kupresu. Ne letimo na Blidinju jer nije pogodno za let balonom zbog nepredvidivih vjetrova. Kada dobro proučimo vrijeme, pronađemo sponzore planiramo organizirati male fešte s balonima iz inozemstva. Također, planiramo organizirati vezane letove, ali to sve ovisi o vremenu i zanimanju – zaključila je Poljakinja.

Balon na vrući zrak je, kako dodaje, siguran, ali uz poštivanje propisa.

– Baloni na vrući zrak prolaze pod ograničenim kontrolama i postupcima održavanja i nadziru ih vlasti civilnog zrakoplovstva, baš kao i svaki drugi zrakoplov. Ovaj balon također ima svoja pravila i zakone kojih se treba pridržavati te slijediti međunarodno licencirane pilote balona na vrući zrak, i onda je, baš kao i drugi zrakoplovi, vrlo siguran. Košara balona na vrući zrak djeluje kao njihalo ispod omotača i zato što se sam balon kreće s vjetrom, nije moguće prevrnuti košaru dok je balon u letu. Ne može se zapaliti, radi s vatrom, ali ta vatra nije usmjerena izravno na tkaninu, već na ogroman prostor od strane pilota tako da plamen ne dodiruje tkaninu – naglašavaju iz Dream Team Ballona.

(Fena)