Naslovnica Dešavanja Wizz Air i OMV potpisali ugovor o snabdijevanju održivim aviogorivom

Wizz Air i OMV potpisali ugovor o snabdijevanju održivim aviogorivom

Wizz Air, evropska najbrže rastuća i ekološki najodrživija aviokompanija na globalnom nivou, potpisala je Memorandum o razumijevanju (MoU) sa OMV-om, međunarodnom integrisanom kompanijom za naftu, plin i hemikalije sa sjedištem u Beču, za isporuku održivog aviogoriva (SAF) između 2023. i 2030. godine. Memorandum o razumijevanju daje Wizz Airu priliku da od OMV-a kupi do 185.000 metričkih tona SAF-a. Ova saradnja garantuje da Wizz Air može napredovati u skladu sa svojim planom za smanjenje intenziteta CO2 po putničkom kilometru.

Današnja objava se temelji na poziciji Wizz Aira kao najodrživijeg izbora putovanja avionom i ključni je dio ekološke strategije aviokompanije za smanjenje intenziteta emisije ugljika za 25% do 2030. i dostizanje neto nule do 2050. godine. Sa najnižim intenzitetom CO2 po putničkom kilometru u Evropi, jednoj od najmlađih flota na svijetu i brojnim inicijativama za uštedu goriva, Wizz Air već vodi avioindustriju u održiviju budućnost.

OMV implementira brojne mjere kako bi pomogao u ostvarivanju svojih ambicioznih strateških ciljeva održivosti, a SAF je ključna tehnologija za dekarbonizaciju avioindustrije. Cilj uključuje povećanje proizvodnje SAF-a na čak 700.000 tona u 2030. godini. To je u skladu sa ambicijom OMV-a da postane kompanija sa neto nulom najkasnije do 2050. godine (za opsege 1, 2 i 3). U tu svrhu definisani su jasni srednjoročni i dugoročni ciljevi smanjenja emisija kao dio OMV strategije 2030.

Owain Jones, službenik za razvoj u Wizz Air-u, rekao je: „Ostvarili smo svoju vodeću poziciju na tržištu održivosti kontinuiranim ulaganjem u inovativnu tehnologiju i upravljanjem najsavremenijim avionima na najefikasniji način. Opredjeljenje Wizz Aira je smanjenje vlastitog intenziteta emisija za dodatnih 25% do kraja decenije, pri čemu upotreba SAF-a igra značajnu ulogu u toj posvećenosti. Podrška proizvodnji i istraživanju SAF tehnologija jedan je od naših prioriteta i zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa OMV-om na daljem smanjenju ugljičnog otiska u avioindustriji. Novi memorandum o razumijevanju svjedoči o našoj posvećenosti osiguravanju da odabirom letenja Wizz Airom naši klijenti čine najodgovorniji izbor dostupnih zračnih putovanja.”

Nina Marczell, potpredsjednica OMV-a za avijaciju, distribuciju goriva i javni sektor: „Veoma mi je drago što će nam saradnja sa Wizz Airom pomoći da ostvarimo naše odgovarajuće strateške ciljeve održivosti. Sa Wizz Airom smo uspjeli steći snažnog međunarodnog partnera. SAF je najznačajniji put ka dekarbonizaciji avijacije u narednim decenijama. Naš strateški odnos omogućava put ka održivijoj budućnosti vazduhoplovstva u kojoj obje kompanije žele da bude dio.”