Novosti

Crni petak oborio online rekord u SAD-u


Kupci su potrošili rekordnih 9,12 milijardi dolara na online trgovinu tokom Crnog petka ove godine, prema Adobeu, koji prati prodaju na web stranicama trgovaca.

Ukupna online prodaja za dan nakon Dana zahvalnosti porasla je 2,3% u odnosu na prethodnu godinu, a elektronika je bila glavni doprinos, budući da je online prodaja porasla 221% u odnosu na prosječan dan u oktobru, rekao je Adobe. Igračke su još jedna popularna kategorija za kupce, s porastom od 285%, kao i oprema za vježbanje, s rastom od 218%.

Mnogi potrošači prihvatili su fleksibilne planove plaćanja na Crni petak dok se i dalje bore s visokim cijenama i inflacijom. Plaćanja Kupite sada, platite kasnije porasla su za 78% u poređenju sa proteklom nedjeljom, počevši od 19. novembra, a prihod od Kupite sada, platite kasnije porastao je za 81% u istom razdoblju.

Neki od ovogodišnjih najpopularnijih proizvoda uključivali su konzole za video igre, dronove, Apple MacBookove, Dysonove proizvode i igračke poput Fortnitea, Robloxa, Blueyja, Funko Popa! i Disney Encanto, prema izvještaju.

Kupci na Crni petak također su oborili rekord u mobilnim narudžbama, jer je 48% online prodaje obavljeno na pametnim telefonima, što je povećanje u odnosu na 44% prošle godine.

(Izvor: SEEbiz)