Spirit Fest Sarajevo: Dodjela priznanja za najbolje ocjenjene rakije

Spirit Fest Sarajevo: Dodjela priznanja za najbolje ocjenjene rakije

Sinoć je u prepunoj dvorani hotela Holiday završen deveti Internacionalni festival žestokog pića i rakija „Spirit Fest Sarajevo“, gdje su mnogobrojni posjetioci degustirali vrhunske proizvode više od 60 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Predstavnici destilerija i zastupnika svjetskih poznatih brendova alkoholnog pića također su prenijeli iskustva u primjeni novih tehnologijskih dostignuća u proizvodnji pića.

Uz konuzumiranje rakija na festivalu su bile ponuđene i gastronomske delicije iz Bosne i Hercegovine. Izlagači iz BiH i regiona istakli su da je dobra hrana uz piće odlična prilika da posjetioci iz prve ruke okuse kvalitetne prozvode, a proizvođačima kao rezultat ponudi veći plasman proizvoda na tržište.

„Spirit Fest Sarajevo“ pokazao je i ove godine da je okrenut onima koji posluju u ugostiteljstvu i turizmu, a ostvaruju dobit prodajom rakija i prehrambenih proizvoda. Drago mi je da smo nakon dvije godine godine imali priliku ugostiti vrhunske destilerije i kompanije te uspjeli u našoj primarnoj namjeri da na međunarodnom nivou dokažemo kako se od autohtonog voća sa područja BiH i regiona prave proizvodi svjetskog kvaliteta – kazao je direktor Festivala Dejan Radović.

Po osmi put upriličena je dodjela priznanja za najbolje ocjenjene rakije. U konkurenciji je bilo 150 uzoraka u kategorijama rakije od voća, rakije od grožđa, specijalne rakije, likeri i kategoriji Gin.
Stručni žiri sa predsjednicom komisije prof. dr. Nermina Spaho nije imao lagan zadatak.

Velike zlatne plakete su osvojili:

  • RB Global d.o.o. „Stara Sokolova“ u kategoriji rakija od voća za proizvod „Šljivovica 12 Lux“
  • Braća Tomašević d.o.o. „Ognjena Rakija“ u kategoriji rakija od voća za proizvod „Jabuka“
  • „Vinarija Čitluk” d.d. u kategoriji rakija od grožđa za proizvod „Loza Barrique Teuta”
  • „BMB Delta” d.o.o. u kategoriji specijalnih rakija za proizvod „Travarica-Kozarski biser“
  • „BB Klekovača“ u kategoriji specijalnih rakija za proizvod „Klekovača”
  • „Destilerija Tunik“ u kategoriji likera za proizvod „Liker od šumske nane”
  • „Destilerija Artisan“ u kategoriji gin za proizvod „Gin-London Dray”
  • „Destilerija Rajin“ u kategoriji gin za proizvod „Gin Escobar“

Takođe su ispred organizacije dodijeljene i pojedinačne zlatne, srebrene i bronzane plakete za izlagače koji su dostavili uzorke za ocjenjivanje.

Za najlokera ovogodišnjeg devetog „Spirit Fest-a Sarajevo“ proglašen je Daniel Zeljković koji je u konkurenciji od šest takmičara bio najbrži u ispijanju dobre kapljice.

„Spirit Fest Sarajevo“ ubraja se među najveće distillery događaje na Balkanu. Posjetiocima dodatno zadovoljstvo priredio je svojim nastupom Dino Džihić.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.