Novosti

Spirit Fest Sarajevo: Dodjela priznanja za najbolje ocjenjene rakije


Sinoć je u prepunoj dvorani hotela Holiday završen deveti Internacionalni festival žestokog pića i rakija „Spirit Fest Sarajevo“, gdje su mnogobrojni posjetioci degustirali vrhunske proizvode više od 60 izlagača iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Predstavnici destilerija i zastupnika svjetskih poznatih brendova alkoholnog pića također su prenijeli iskustva u primjeni novih tehnologijskih dostignuća u proizvodnji pića.

Uz konuzumiranje rakija na festivalu su bile ponuđene i gastronomske delicije iz Bosne i Hercegovine. Izlagači iz BiH i regiona istakli su da je dobra hrana uz piće odlična prilika da posjetioci iz prve ruke okuse kvalitetne prozvode, a proizvođačima kao rezultat ponudi veći plasman proizvoda na tržište.

„Spirit Fest Sarajevo“ pokazao je i ove godine da je okrenut onima koji posluju u ugostiteljstvu i turizmu, a ostvaruju dobit prodajom rakija i prehrambenih proizvoda. Drago mi je da smo nakon dvije godine godine imali priliku ugostiti vrhunske destilerije i kompanije te uspjeli u našoj primarnoj namjeri da na međunarodnom nivou dokažemo kako se od autohtonog voća sa područja BiH i regiona prave proizvodi svjetskog kvaliteta – kazao je direktor Festivala Dejan Radović.

Po osmi put upriličena je dodjela priznanja za najbolje ocjenjene rakije. U konkurenciji je bilo 150 uzoraka u kategorijama rakije od voća, rakije od grožđa, specijalne rakije, likeri i kategoriji Gin.
Stručni žiri sa predsjednicom komisije prof. dr. Nermina Spaho nije imao lagan zadatak.

Velike zlatne plakete su osvojili:

  • RB Global d.o.o. „Stara Sokolova“ u kategoriji rakija od voća za proizvod „Šljivovica 12 Lux“
  • Braća Tomašević d.o.o. „Ognjena Rakija“ u kategoriji rakija od voća za proizvod „Jabuka“
  • „Vinarija Čitluk” d.d. u kategoriji rakija od grožđa za proizvod „Loza Barrique Teuta”
  • „BMB Delta” d.o.o. u kategoriji specijalnih rakija za proizvod „Travarica-Kozarski biser“
  • „BB Klekovača“ u kategoriji specijalnih rakija za proizvod „Klekovača”
  • „Destilerija Tunik“ u kategoriji likera za proizvod „Liker od šumske nane”
  • „Destilerija Artisan“ u kategoriji gin za proizvod „Gin-London Dray”
  • „Destilerija Rajin“ u kategoriji gin za proizvod „Gin Escobar“

Takođe su ispred organizacije dodijeljene i pojedinačne zlatne, srebrene i bronzane plakete za izlagače koji su dostavili uzorke za ocjenjivanje.

Za najlokera ovogodišnjeg devetog „Spirit Fest-a Sarajevo“ proglašen je Daniel Zeljković koji je u konkurenciji od šest takmičara bio najbrži u ispijanju dobre kapljice.

„Spirit Fest Sarajevo“ ubraja se među najveće distillery događaje na Balkanu. Posjetiocima dodatno zadovoljstvo priredio je svojim nastupom Dino Džihić.