Novosti

IFO: Skraćeno radno vrijeme u Njemačkoj u porastu zbog energetskih briga


Uz rastuće cijene energije, broj ljudi koji rade skraćeno u Njemačkoj se ove jeseni više nego udvostručio.

To uglavnom utiče na industriju, izvijestio je u petak institut IFO sa sjedištem u Münchenu. Prema izvještaju, ukupan broj zaposlenih na takozvanom skraćenom radnom vremenu – državnoj šemi, prema kojoj radnike šalje kući firma u financijskim problemima, ali oni ne gube posao – porastao je sa 76.000 na 187.000 od kolovoza do Studeni.

Za skraćeno radno vrijeme uglavnom su se prijavljivala industrijska poduzeća: prema IFO-u, tamo se broj radnika na skraćeno radno vrijeme popeo s 59.000 na 151.000.

“Konkretno, energetski intenzivne industrije i automobilska industrija opet sve više pribjegavaju skraćenom radnom vremenu”, rekao je Sebastian Link, istraživač Ifa.

U usporedbi sa situacijom od prije godinu dana, koja je bila teško pogođena pandemijom, ukupan broj radnika na skraćeno radno vrijeme znatno je manji nego u studenom 2021., kada su firme prijavile skraćeno radno vrijeme za 750.000 zaposlenika.

Procjena se temelji na istraživanjima njemačke privrede od strane IFO instituta i brojkama Savezne agencije za zapošljavanje.

(SEEbiz)