Novosti

‘Collaborathon’: Poboljšati rad preduzeća kroz digitalnu transformaciju


Dani digitalnih konsultacija ”Collaborathon” događaj je koji je protekla tri dana u Sarajevu okupio predstavnike malih i srednjih preduzeća, kojima je zajednički cilj poboljšati rad preduzeća kroz digitalnu transformaciju.
Drugi po redu ”Collaborathon” osmišljen je da pruži iskustva edukacije i mentorstva u kontekstu upotrebe IT rješenja za unaprjeđenje poslovanja firmi. Zajedno s digitalnim ekspertima, firme su identificirale moguća rješenja i način implementacije, na bazi čega će pripremiti koncept digitalizacije svog poslovanja.

Predsjednik Udruženja za digitalnu transformaciju u BiH, koje je organizator događaja, Senad Džananović je istakao da je ove godine značajno veći broj predstavnika preduzeća, te da su izrazili zadovoljstvo zbog savjetovanja i pomoći.

Svoje ideje i svoje probleme uspijevaju pretočiti u konkretan zahtjev i imaju jasniju sliku šta su njihovi prioriteti u digitalizaciji – rekao je Džananović.

Najavio je da će nastaviti raditi na projektu u nadi da će svaka naredna godina biti uspješnija.

Na osnovu prošlogodišnjeg iskustva jedan mali startup je napravio proizvod koji već koristi u svom radu – istakao je Džananović.

Stručnjak za digitalizaciju Aleksandar Mastilović kaže da je optimističan nakon tri dana Collaborathona.

– Vidimo svijetlu budućnost kompanija iz BiH koje će uz ovakve aktivnosti sigurno unaprijediti svoju konkurentnost – naveo je Mastilović.

Uime Glovis d.o.o. Zenica Collaborathonu je prisustvovala Naida Baručija koja kaže da je uz pomoć IT stručnjaka uvidjela kako unaprijediti poslovanje preduzeća iz kojeg dolazi.

Vidjeli smo kako proces digitalizacije provesti na najbolji način – poručila je Baručija.

Tokom događaja, učesnici su imali priliku predstaviti svoj koncept zainteresiranim IT kompanijama iz BiH u formi B2B sastanaka. Na taj način, navode organizatori, IT firmama se pruža mogućnost da se upoznaju s potrebama poduzeća i zahtjevima tržišta u BiH, te da primijene neka od svojih postojećih rješenja ili razviju nova.

Ciljevi Collaborathona su podizanje svijesti o mogućnostima digitalizacije i razvijanje inovativnog duha malih i srednjih poduzeća u BiH.
Pomaže firmama da unaprijede poslovanje u bilo kojem segmentu, poput transformacije i optimiziranja proizvodnog procesa, unapređenja karakteristika proizvoda ili usluge, interakcije i odnosa s kupcima, interne ili eksterne komunikacije i procesa donošenja odluka, procesa obrade podataka.

Collaborathon je dio projekta ”Inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH” koji implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uime Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike Njemačke. Projekt finansira i Evropska unija, u dijelu EU4DigitalSME programa Evropske unije za podršku malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini u okviru digitalne transformacije. Projekt digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u BiH implementiraju GIZ i EBRD.

(Fena)