Novosti

Uhapšena je potpredsjednica Europskog parlamenta!


Šesnaest pretresa je obavljeno u petak u Bruxellesu, a petero ljudi je uhapšeno u sklopu slučaja, prema uredu briselskog javnog tužitelja.

Potpredsjednica Europskog parlamenta Eva Kaili, njezin partner, bivši talijanski eurozastupnik Pier-Antonio Panzeri i još tri osobe osobe privedene su u petak poslijepodne zbog sumnji na korupciju i pranje novca, u slučaju koji belgijski mediji povezuju s ilegalnim lobiranjem predstavnika države Katar u Bruxellesu.

Katar odbacuje optužbe. Kako prenosi Euronews, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani objavio je kako je njegova država meta “klevetničke kampanje bez presedana”. Neki mediji navode da je uhićen i otac Eve Kaili. Navodno je bio ranije obaviješten o tome što se događa te ga je policija zatekla u vlaku s koferom punim novca.

Grčka eurozastupnica iz skupine Socijalista i demokrata (S&D) našla se tako u središtu skandala koji potresa jedino tijelo EU čiji su predstavnici izravno birani. Klub S&D zastupnika u EP brzo je u petak objavio kako je Kaili suspendirana iz članstva zbog istrage koja je otvorena protiv nje, dok ju je njezina matična stranka, grčki Pan-helenistički socijalistički pokret (PASOK), smjesta isključila iz članstva.

Belgijska policija započela je u petak ujutro s racijama i pretragama ureda u Bruxellesu, u kojima je zaplijenjeno čak 600.000 eura u gotovini, a istražitelji su zaplijenili i računala, mobitele te memorijske kartice.

“Savezna policija provela je 16 pretraga na 14 lokacija u Bruxellesu. Ove su pretrage izvedene kao dio široke istrage za navodna djela udruživanja u zločinačku organizaciju, korupcije i pranja novca”, stoji u priopćenju belgijskih službi, prenosi jutarnji.hr

Prema izjavama iz ureda saveznog tužitelja, istražitelji “sumnjaju kako je jedna zaljevska država pokušala utjecati na ekonomske i političke odluke Europskog parlamenta”. Predstavnici te države, za koju belgijski Le Soir tvrdi da je u pitanju Katar, “plaćali su značajne novčane iznose ili nudili vrijedne poklone osobama koje su imale značajne političke ili strateške položaje unutar Europskog parlamenta”.