Novosti

Modna revija Emine Husedžinović Ibrahimović – “Secesija”


U petak je u prepunom Domu mladih Skenderija održana modna manifestacija pod nazivom “Secesija” VII u organizaciji Udruženja “Urban-Etno” na kojoj su predstavljene četiri kolekcije autorski rad naše poznate dizajnerice i samostalne umjetnice Emine Husedžinović Ibrahimović.

Nove kolekcije Emine Husedžinović Ibrahimović iz ciklusa “Secesija” VII sastoji se od četiri segmenta koji determiniraju različiti tematski okviri i koloristički senzibiliteti povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa. Njen doprinos afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitet opusa ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti. Stoga je s razlogom nazivaju “ čuvaricom” bosanskohercegovačke tradicije. Ona je dizajner koji prati modne tendence međutim ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan. Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet. Slojevitost simboličkih razina koje prepoznajemo u nazivima “Maska III”, “Košulja”,“Boja” i ”Bosanske kraljice” iako se doimaju kao nepomirljive suprotnosti četiri komponente se međusobno prožimaju i dopunjuju.

Inspiracija za kolekciju pod nazivom “Košulja” je tradicionalna košulja oblikovana prema savremenim formama i krojevima. Korišteni su prirodni materijali od pamuka do svile, koje je autorica ručno bojala i oslikavala dopunjavajući outfite komadima odjeće od jeansa. Akcent je na modnim dodacima: torbama, cekerima, kapicama koje su ukrašene unikatnim nakitom talentirane Zdravke Miletić Ninković, koja je ideje crpila motivima sa stečaka (spirala, floralni i ljudski motivi). Kroz kolekciju autorica je unijela osvježenje, igru boja i oblika, poručujuči “Vremena se mijenjaju, i mi s njima”.

Na ovu kolekciju nadovezuje se mini kolekcija od 8 modela pod nazivom “Boja”. Sam naziv govori o tome da je akcent na intenzivnom koloritu floralnog dizajna koji djeluje da je nastao akvarel tehnikom. Kolekcija je lepršava i orijentalna nastala od transparentne svile, namjenjena samosvjesnim damama koje imaju stila.

Modeli tematski povezani terminom “Maska III” neminovno u sebi nose asocijacije na pandemijsku krizu i gubitka identiteta. Iza maske svi su ljudi jednaki iako ispod maske se kriju poznate i uspješne dame iz različitih ekspertiza (poznate, doktorice, novinarke, političarke, glumice, umjetnice, influencerice). Taj snažan osjećaj nesigurnosti i straha od neizvjesnosti podcrtan je ahromatskim kontrastima i oštrim konstrukcijskim formama . Nadalje uočava se upotreba različitih tekstura materijala. Korištena je jacquard tkanina ukrašena dizajnom slova u kombinaciji crne i bijele.

Četvrti dio kolekcije pod nazivom “Bosanske kraljice” koji je posvećen rano preminulom saradniku Omaru Krasniću donosi glamur i raskoš koji je primjenjiv kroz sve historijske faze kroz koje je naša zemlja prolazila. Ova kolekcija ukazuje na neminovnost promjene, vječno balansiranje između svjetla i tame, nezaustavljivi proces smjene vlasti, života i smrti. Ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu, poetsku, romantičarsku notu visoke mode koja naglašava fragilnost ljudske egzistencije ali i slavi žensku ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti, akcentirana je i radost življenja, ljepote ukrašavanja, bogatstva materijala, unikatnog veza i čipke u monokromatskoj paleti osvježenoj blagim zelenim tonovima.

Prikazana je i posebna kolekcija pod nazivom “Ko se krije iza maske?” koju su nosile poznate i uspješne i utjecajne dame različite dobi , životnog iskustva i profesija.