Auto

Pogledajte kako izgleda prvi električni traktor


Na nedavno održanom događaju, “Tech Day” u američkom gradu Feniks, kompanija New Holland predstavila je prototip traktora na električni pogon “T4 Eletric Power”, a riječ je o prvom takvom traktoru na svijetu koji ima mogućnost autonomne vožnje.

Ovo smatraju velikim napretkom poslije dugogodišnje posvećenosti razvoju mehanizacije u održivoj poljoprivredi, što se, ističu na svojim stranicama, posebno odnosi na alternativna goriva i tehnologiju elektrifikacije. Serijska proizvodnja se planira od kraja 2023. godine, najavljuju proširenu ponudu, ali i to da će biti dostupan pod sestrinskim brendom “Case IH”.

On pripada grupi lakih mašina i idealan je za operacije gdje je potrebno manje snage. Ne stvara izduvne gasove što ga čini savršenim za mješovita gazdinstva, stočarske farme, radove u voćnjacima, specijalizovane namjene i radove na održavanju parkova i gradskih površina. Pokreće ga motor od 120 KS s maksimalnim obrtnim momentom 440 Nm koji se prenosi na sva četiri točka. Dostiže maksimalnu brzinu od 40 km/h.

Baterije su dovoljne za cjelodnevni rad, a mogu da se napune za osam sati sistemom za brzo punjenje. Postoje i četiri utičnice koje mogu da se koriste kao rezervno napajanje za druge uređaje, mašine ili alate poput bušilice, aparata za zavarivanje i slično.

Naglašavaju da “T4 Electric Power” ima izvanredne performanse i da se odlikuje odličnom kontrolom u poređenju s dizel mašinom. Takođe i da ima niže troškove rada i održavanja jer su eliminisani troškovi vezani za dizel.

Foto: ekapija.com