Novosti

Plenković: Bezrazložno dizanje cijena biće sankcionisano


Hrvatska je od prelaska na euro suočena sa novim problemom, naime trgovci i poslodavci su konverziju iskoristili za neosnovano podizanje cijena. Vlada je ublažila svoj stav prema onima koji su podigli cijene od 1. januara uprkos tome što je premijer Andrej Plenković najavljivao kako oni imaju alate kojima će zaštiti potrošače od bezrazložnog dizanja cijena.

Današnji zaključci Vlade će biti puno blaži nakon burne reakcije trgovaca i poslodavca preko noći i danas ujutro. Na sjednici Vlade koja je zakazana za danas će biti usvojen zaključak kojim se pozivaju baš svi, od trgovaca do ugostitelja, privrednika i svih ostalih, da vrate cijene na nivo prije konverzije i onda je pošteno provedu bez poskupljenja. Taj zaključak je svojevrsna preporuka ili poziv, a neće se ići na zakonsko reguliranje. Također, neće biti ništa ni od mogućih spominjanih sankcija kako će Vlada ukinuti subvencioniranu energiju za one koji su digli cijene jer se i to pokazuje neprovedivo.

U najavi su i jače kontrole Državnog inspektorata.

Podsjetimo, u srijedu popodne je premijer najavio puno žešći odgovor države i rekao da će Vlada donijeti mjere kojim će se zaustaviti “lovci u mutnom” koji su, po njemu, neopravdano digli cijene, te da se one trebaju vratiti na nivo prije januara.

“Do ovoga ne smije doći zbog toga što je hrvatska država u godini krize regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, napravila pakete za pomoć svima, pa i cijeloj poslovnoj zajednici, smanjivala PDV… Ako država odradi svoju ulogu, onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera Vlade, odmah neopravdano dižu cijene. Mi ćemo uključiti sve mehanizme države da se to spriječi i da se cijene vrate gdje su bile. Ne želimo da neko od velikog uspjeha napravi bezobrazluk”, poručio je premijer Plenković.

Trgovci se pravdaju da cijene nisu rasle zbog eura, nego zbog većih ulaznih troškova koje su im nametnuli proizvođači i distributeri. Isto opravdanje s većim troškovima imaju i svi ostali.

Izvor: 24sata.hr