Novosti

BiH: Ko je najbogatija porodica čije je bogastvo procijenjeno na 324 miliona eura?


Poslovni portal Biznisinfo ranije je objavio listu najbogatijih ljudi u BiH, na kojoj je zanimljiv podatak da većina njih dolazi iz Federacije. Prvih devet osoba na listi su iz većeg entiteta.

Najbogatiji čovjek iz Republike Srpske, prema toj listi, je Mirko Risović koji stoji iza maloprodajnog lanca marketa Tropic, izvještava BiznisInfo.ba. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 324 miliona eura. On se nalazi na 10 mjestu najbogatijih osoba u BiH, odnosno na 74. mjestu u regionu.

Podsjetimo da je listu sačinila grupa regionalnih medija, a da ju je objavio beogrdski Nedeljnik. Iznosi ne znače da oni posjeduju toliko novca u kešu, već da je tolika vrijednost njihovih kompanija.

Porodica Risović vlasnik je još jednog velikog trgovinskog lanca – Crvena jabuka marketi, koji je osnovan radi širenja na tržištu Federacije BiH. Nedavno su otvorili gastro market u centru Sarajeva. Otvorili su i market u Tuzli, a uskoro otvaraju i u Vitezu na prestižnoj lokaciji u centru grada.

S druge strane, Tropic je najveći trgovački lanac u Republici Srpskoj.

Generalno govoreći, domaći trgovački lanci – Bingo, Tropic, Crvena jabuka, Robot, Belamionix, itd. u potpunosti su preuzeli kontrolu nad domaćim tržištem od strane konkurencije.

Izvor: BiznisInfo.ba