Pregovori u toku: Sarajevski aerodrom bi uskoro mogao dobiti novog avioprevoznika

Pregovori u toku: Sarajevski aerodrom bi uskoro mogao dobiti novog avioprevoznika

Iz sarajevskog aerodroma potvrdili su kako se jedna aviokompanija prijavila na javni poziv objavljen za uspostavljanje baze u gradu u zamjenu za poticaje. Specijalizirani portal Ex-Yu Aviation News navodi da još nema detalja o tome koji je prijevoznik izrazio interesovanje, ali bi sada trebalo da počnu razgovori između dvije strane.

Aerodrom je 2020. godine raspisao sličan tender na kojem je pobijedio Wizz Air, kao jedina zainteresovana kompanija u to vrijeme. No, Wizz Air je zatvorio svoju sarajevsku bazu nakon samo godinu i po dana u novembru prošle godine.

Prema uslovima koje je izdao Aerodrom Sarajevo, zainteresovani prijevoznik mora otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ove godine kako bi se kvalifikovao za poticaje. Subvencije su ograničene samo na broj prevezenih putnika, međutim, aviokompanija će se kvalifikovati za podsticaje bez obzira na to koliko putnika preveze. Što više putnika u odlasku dočeka u svom avionu iz Sarajeva, to je veća finansijska podrška, međutim, tačan iznos sredstava nije objavljen.

Aerodrom Sarajevo je ranije napomenuo da je u razgovorima sa Ryanairom oko pokretanja letova. Ryanair je prošle godine proširio svoje poslovanje u Bosni i Hercegovini. Na tržište je ušao 2018. godine sa uslugama za Banja Luku. Nakon toga, ovaj avioprijevoznik je u novembru prošle godine krenuo sa letovima za Tuzlu, i to iz Beča, Stockholma i Memingena.

Sarajevski aerodrom je u 2022. prevezao rekordnih 1.377.348 putnika, što predstavlja povećanje od 79,5% u odnosu na prethodnu godinu i povećanje od 49,1% u odnosu na pretpandemijsku 2019. Rast je prvenstveno potaknuo Wizz Air, podsjeća Ex-Yu Aviation News.

Izvor: biznisinfo.ba

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.