Novosti

Loše ekonomske prognoze: Svjetska banka predviđa globalnu recesiju


Svjetska banka za 2023. očekuje rast globalnog BDP-a od 1,7 posto, što je najmanji postotak od 1993., ako se izuzmu recesije 2009. i pandemijske 2020. godine. U svom ranijem izvještaju Global Economic Prospects iz juna 2022. banka je za ovu godinu predviđala globalni rast od 3 posto.

Svjetska banka za 2024. najavljuje rast od 2,7 posto, a za period od 2020. do 2024. ukupno će biti ispod 2 posto, što je najsporiji petogodišnji tempo od 1960. godine.

Ta institucija vjeruje da bi usporavanje najvećih ekonomija, uključujući SAD, čiji očekivani rast je smanjila za 0,5 posto, moglo nagovijestiti novu svjetsku recesiju, manje od tri godine nakon prethodne.

Usporavanje rasta bit će posebno teško za ekonomije u razvoju koje se bore s velikim teretom duga, slabim valutama i rastom prihoda te usporavanjem poslovnih ulaganja.

Rast Kine u 2022. pao je na 2,7 posto, što je drugi najmanji rast od sredine 1970., nakon 2020. godine, jer su ograničenja uvedena zbog pandemije, previranja na tržištu nekretnina i suše utjecali na tamošnju potrošnju, proizvodnju i ulaganja, navodi Banka.

Institucija piše kako je s krajem 2022. počeo jenjavati dio inflatornog pritiska, s nižim cijenama energije i robe, no upozorila je da su rizici od novih poremećaja u opskrbi visoki te da bi se povišena temeljna inflacija mogla zadržati. To bi moglo potaknuti središnje banke da povećaju kamatne stope više nego što se trenutno očekuje, pogoršavajući globalno usporavanje, dodaje se.

Izvor: seebiz.eu