Tema u fokusu

Sarajevo ili “evropski Jerusalem” – grad duge tradicije


U kotlini podno prekrasnih olimpijskih planina, na obalama rijeke Miljacke, smjestilo se Sarajevo, glavni grad BiH, čiji je utemeljitelj Isa-beg Isaković.

Glavni grad naše zemlje često nazivaju „evropskim Jerusalemom“ zbog toga što je to jedan od rijetkih gradova u svijetu u kojem se istovremeno mogu čuti ezan, poziv na molitvu s munare i crkvena zvona.

Ulica Ferhadija

Širom grada nalaze se vjerski objekti velikih monoteističkih religija, a najvažnije od njih lako je obići pješke u užoj gradskoj jezgri: Gazi Husrev-begovu i Carevu džamiju, Sabornu crkvu Presvete Bogorodice, jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu, kao i Staru pravoslavnu crkvu te katoličku Katedralu Srca Isusova i Aškenašku sinagogu, treću jevrejsku sinagogu po veličini u Evropi.

Na tromeđi tri najfrekventnije gradske ulice, među kojima je i popularna Ferhadija, nalazi se još jedan simbol grada -Vječna vatra, spomenik vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata kojeg je projektovao arhitekta Juraj Neidhart.

Baščaršija

Baščaršija – mjesto susreta svih kultura i tradicija 

Svako ko dođe u Sarajevo zaputi se pravo na Baščaršiju, najatraktivniji dio grada. Baščaršija je izgrađena u 15. stoljeću, tačnije 1462. godine kada je Isa-beg Isaković izgradio han i pored njega brojne dućane. Baščaršija je poznata po zanatskim dućanima koji i danas vrijedno rade, najznačajnijim zgradama od kojih je većinu izgradio najveći vakif Sarajeva – Gazi Husrev-beg: džamija, medresa, biblioteka, hanikah, hamam, bezistan, Morića han, sahat-kula te niz drugih objekata.

Njen ukras su i džamije drugih graditelja te brojni ugostiteljski objekti, među kojima su najpopularniji oni koji služe najpoznatije specijalitete grada: sarajevski ćevap i tradicionalna jela poput pite.

Na zapadnom ulazu u grad dočekuje vas jedan od najreprezentativnijih objekata nekadašnje Austro-Ugarske, simbol Sarajeva izgrađen u pseudomaurskom stilu 1896. godine. Vijećnica je prvobitno korištena za upravne i administrativne poslove da bi poslije Drugog svjetskog rata bila stavljena na raspolaganje Narodnoj biblioteci.

Tokom agresije na BiH, u noći između 25. i 26. augusta 1992, pogođena zapaljivim artiljerijskim projektilima, u potpunosti je izgorjela i uništena njena unutrašnjost i više od 2 miliona dijela Nacionalne i univerzitetske biblioteke neprocjenjive vrijednosti. Obnovljena je i otvorena 2014. godine i od tada su u njoj smješteni Gradska uprava i muzej, a često se koristi i za održavanje prigodnih kulturnih manifestacija.

Trebevićka žičara

Trebević – podsjetnik na Zimske olimpijske igre

Sarajevo je posebno po tome što se iz srca grada, nedaleko od Vijećnice i Baščaršije, možete popeti na planinu Trebević koja slovi za „pluća grada“. Za samo sedam minuta vožnje Trebevićkom žičarom iz koje se pruža predivan panoramski pogled na grad doći ćete do prekrasne prirode u kojoj možete uživati u šetnji, a možete se i odmoriti u nekom od hotela ili planinarskih domova. Usput možete vidjeti i nekadašnju bob-stazu, ostavštinu Zimskih olimpijskih igara koje su se u Sarajevu održale 1984. godine. Na Trebeviću se nalazi i zabavni park Sunnyland sa svojim atrakcijama alpine roller-coasterom i vanjskim igraonicama, te hotel Pino Nature.

Budući da je okruženo planinama Trebević, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Jahorina, iz Sarajeva je vrlo jednostavno otići na izlet u prirodu. Pored odlaska na planine, preporučujemo posjete zaštićenom pejzažu Bijambare, vodopadu Skakavac nadomak Sarajeva te posjete Bukoviku, Čavljaku i izletištu Barice.

Raj za rekreativce

Oni koji vole biti u pokretu obradovat će se razgranatoj mreži biciklističkih staza u Sarajevu. Sportskim aktivnostima možete se baviti i u centru „Safet Zajko“ u kojem se nalazi i atletska staza te uređeni dječiji parkovi. U laganoj šetnji i rekreaciji možete uživati i na Vilsonovom šetalištu, prirodnoj oazi u srcu grada kroz koju prolazi biciklistička staza. Ljubitelji plivanja mogu uživati na Olimpijskom bazenu Otoka i tek otvorenom bazenu na Dobrinji ili se zabaviti na bazenskom kompleksu „Termalna rivijera“.

Piše: E. A.