Novosti

Elon Musk na sudu zbog prevare, tuže ga investitori Tesle


Glavni izvršni direktor Tesle i vlasnik Twittera Elon Musk ponovo je u žiži javnosti, ali ovog puta zbog suđenja koje bi trebalo započeti danas. Musk je tužen zbog tweeta u kojem je tvrdio da ima 72 milijarde dolara da potpuno preuzme Teslu.

Naime, 7. avgusta 2018. Musk je u tweetu potvrdio da je osigurao financiranje za otkup Tesle u vrijednosti od 72 milijarde dolara, što je potom potkrijepio dodatnom izjavom koja je mnoge uvjerila da je dogovor neizbježan. Na kraju se to nije dogodilo, a vrijednost Teslinih dionica jako je oscilirala.

Muskovi tvitovi podigli su vrijednost Teslinih dionica u trenutku kada je postalo jasno da nema sredstava za otkup, no to je naglo završilo. Musk je tada odustao od plana da privatizira proizvođača automobila, što je rezultiralo nagodbom od 40 miliona dolara s Komisijom za vrijednosne papire i burzu (SEC). Kao dio nagodbe, Musk je također morao odstupiti s mjesta predsjednika uprave kompanije.

Tada je tvrdio da je u nagodbu ušao pod prisilom, tvrdeći da je vjerovao da će dobiti sredstva za otkup i uklanjanje dionica Tesle od Saudijskog javnog investicijskog fonda.

Musk smatra da za tužbu nisu krivi njegovi tvitovi, već negativno izvještavanje o njegovim zapisima, čime je navodno “otrovala” skupinu investitora u San Franciscu koja ga sada tuži.

Dionice Tesle izgubile su 65 posto svoje vrijednosti prošle godine, izbrisavši 700 milijardi dolara imovine. U periodu od 7. do 17. avgusta 2018., koje je predmet tužbe, dioničari su navodno izgubili 14 milijardi dolara.

Ulagači u tužbi tvrde da dionice Tesle ne bi toliko oscilirale da Musk nije tvitao o namjeravanom otkupu. Međutim, ubrzo nakon nesretnog otkupa, kompanija je prevladala probleme s proizvodnjom, što je rezultiralo brzim porastom prodaje automobila, što je dovelo i do skoka dionica.

Izvor: seebiz.eu