Novosti

Bjelašnica: U februaru na staze dolaze najelitnije skijaške nacije


Olimpijski centar Bjelašnica će 12. i 13. februara 2023. godine biti domaćin događaja “FIS Europa kup” u Super-G disciplini za žene. Organizacija ovog važnog događaja potvrđuje da je Bjelašnica zadovoljila visoke kriterije Međunarodne skijaške federacije (FIS), uključujući kvalitet i sigurnost staza.

Ovo je rezultat kontinuiranog ulaganja u razvoj ski-centra, i takmičarskog sporta te jasne strategije Uprave ski-centra da OC Bjelašnicu vrati na listu važnih skijaških destinacija. Početkom februara 2023. održat će se i posljednja FIS kontrola, a najavljena povoljna vremenska prognoza, snijeg i zahlađenje, omogućit će da staza bude pripremljena po najvišim standardima.

Danas je u hotelu Nomad održana konferencija za medije na kojoj su premijer Vlade KS, ministar privrede KS i načelnik Općine Trnovo istakli značaj održavanja ovog sportskog događaja za dalji razvoj Olimpijskog centra Bjelašnica, Sarajeva, sportista i prestižnih skijaških takmičenja.

„Na 39. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara ’84, kada je Sarajevo bilo glavna vijest u svijetu, Bjelašnica se vraća na mapu značajnih takmičarskih destinacija vrhunskog skijanja. Uz pružanje podrške preduzeću ZOI’84 u provođenju odvažnijih organizacijskih promjena u cilju saniranja stanja koje smo zatekli, to je upravo bio jedan od naših ciljeva. Sretan sam da zajedno sa Upravom ovog preduzeća ostvarujemo zajedničku viziju i da ponovo u svijet šaljemo pozitivne sportske priče. Bjelašnica je vraćena u kalendar takmičenja alpskog skijanja Međunarodne skijaške federacije, a svoje učešće su prijavile najelitnije skijaške nacije. Želimo da prestižna skijaška takmičenja postanu zaštitni znak Sarajeva i BiH. Do tada, podržimo našu najuspješniju skijašicu, Elvedinu Muzaferiju, koja će po prvi put na domaćem terenu, 12. i 13. februara, braniti boje naše zemlje”, rekao je Edin Forto, premijer
Vlade KS.

Ministarstvo privrede KS u protekle dvije godine uložilo je oko 30 miliona KM u obnovu i revitalizaciju olimpijskih sadržaja na Bjelašnici s primarnim ciljem da se Bjelašnica vrati na FIS listu takmičenja.

Punu podršku organizovanju sportskog takmičenja, koje će okupiti mlade sportiste iz cijele
Europe, pružila je i Općina Trnovo koja će iz budžeta za tekuću godinu izdvojiti iznos od 50.000,00 KM za organizaciju ovog sportskog događaja u saradnji sa Olimpijskim centrom Bjelašnica. OC Bjelašnica ponovo na mapi takmičarskih destinacija vrhunskog skijanja