Novosti

Iz sindikata upozoravaju: “Zastava oružje ne može održati proizvodnju, radnici rade u hladnim pogonima”


Zbog različitih interesa moćnih grupacija, Zastava oružje je od 21. decembra 2022., bez direktora, pa fabrikom trenutno upravlja statutarni zastupnik koji po Zakonu o privrednim društvima nema sva direktorska ovlaštenja, premda ga je na to mjesto imenovao Nadzorni odbor, piše portal politika rs. Država koja je većinski vlasnik 73,5% preduzeća za sada nije reagirala, ali jest većinski Samostalni sindikat.

Predsjednik sindikata Dragan Ilić izjavio je u petak za Tanjug kako tvornica ne može održati proizvodnju jer nema osnovnih resursa, materijala, kao i da radnici rade u hladnim pogonima i vrlo teškim uslovima za rad.

“Niko ne postavlja pitanje odgovornosti zašto je Nadzorni odbor svakih nekoliko mjeseci mijenjao izvršne direktore, zašto su obezvrijeđeni mnogi tehnički kadrovi, zašto su otjerani inženjeri iz Razvoja. Nema odgovora na pitanje zašto su nam na najznačajnije pozicije u tvornici postavljani kadrovi koji nemaju veze s ovom vrstom djelatnosti”, upozorava Ilić.

Ocijenio je da takvo upravljanje fabrika ne može preživjeti, pa u tome, kaže, treba tražiti i odgovore zašto su samo od 2017. godine nastali veliki gubici, zašto nije nadziran rad izvršnih direktora i zašto se Nadzorni odbor nije bavio poslovanjem što mu je zakonska obaveza.

Izvor: poslovni.hr