Novosti

SAD podnio tužbu protiv Googlea zbog digitalnog oglašavanja


Ministarstvo pravde SAD-a podnijelo je još jednu tužbu protiv Googla, navodeći da pokušava uspostaviti monopol na tržištu digitalnog oglašavanja.

Odjeljenje je u utorak objavilo da je podnijelo tužbu protiv internet giganta sudu u saveznoj državi Virginia zbog “monopolizacije više proizvoda u oblasti tehnologije digitalnog oglašavanja”.

Google je koristio metode koje su nezakonite, krše zakone o konkurenciji i nastoje suzbiti konkurenciju kako bi uklonili prijetnje koje bi mogle ugroziti njegovu dominantnu poziciju na tržištu tehnologije digitalnog oglašavanja, objasnio je državni odvjetnik Merrick Garland.

Kompanija je ograničila ravnopravnu tržišnu konkurenciju sticanjem konkurenata i zahtevajući od izdavača internet sajtova da prihvate njene alate, objasnilo je ministarstvo.

Zbog toga su u tužbi, između ostalog, tražili da se Google-ov odjel za oglašavanje razbije na manje poslovne jedinice.

Ministarstvo je već podnijelo jednu tužbu protiv internet giganta 2020. godine, tvrdeći da pokušava izgraditi monopolsku poziciju na tržištu za oglašavanje na pretraživačima i pretraživačima. Ročište u tom predmetu zakazano je za septembar.