Novosti

H&M se bori sa velikim padom prihoda, planiraju otpustiti 1.500 radnika


Švedski lanac trgovina odjećom H&M obavijestio je javnost o oštrom padu dobiti pred kraj 2022. godine zbog visokih troškova i slabije potražnje. Naime, u četvrtom fiskalnom tromjesečju koje je završilo u novembru operativna dobit H&M-a gotovo se istopila, potonuvši na 821 milion kruna (73,46 miliona eura), sa 6,26 milijardi kruna u istom razdoblju prethodne godine.

H&M je preliminarno već saopćio da mu je neto prihod u istom razdoblju porastao 10 posto, na 62,43 milijarde kruna. Iskazan u lokalnoj valuti, zadržao se na nivou istog perioda 2021. U periodu od početka decembra do 25. januara, na početku prvog fiskalnog tromjesečja, porastao je za pet posto, iskazan u lokalnoj valuti.

“Glavni su razlog manje dobiti u četvrtom tromjesečju u usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine negativni vanjski faktori, gubitak operativne dobiti koja se nekada ostvarivala u Rusiji i jednokratni trošak programa smanjenja troškova i učinkovitosti”, navodi se u izvještaju.

“Negativan efekt izlaska iz Rusije, viši troškovi sirovina, prevoza i energije, preračun valuta i troškovi restrukturiranja iznosili su oko pet milijardi kruna”, rekla je izvršna direktorica Helena Helmersson.

H&M je u septembru pokrenuo program smanjenja troškova za dvije milijarde kruna godišnje i očekuje da će uštede koje planira osigurati smanjenjem broja radnika i drugim mjerama početi prikazivati od druge polovine 2023.

Grupa je u novembru najavila da će ukinuti oko 1.500 radnih mjesta i uštedjeti otprilike 800 miliona kruna za restrukturiranje u četvrtom kvartalu.

Izvor: poslovni.hr