Novosti

Njemačka želi manju zavisnost od Kine, počinje sa rudarenjem litijuma u savezu sa Argentinom i Čileom


Njemački kancelar Olaf Šolc uputio se u Argentinu na prvu dionicu svoje inauguracijske turneje po Južnoj Americi. Na trodnevnoj turneji posjetit će najveće ekonomije u regionu – Argentinu, Čile i Brazil – zemlje koje trenutno vode ljevičarski lideri. Na dnevnom redu biće rat u Ukrajini i izvučene pouke, uključujući Berlin, kao i veća svijest o potrebi smanjenja ekonomskog oslanjanja na autoritarne države. Njemačka zavisnost od ruskog gasa izazvala je energetsku krizu nakon što su se odnosi pogoršali zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Evropa nastoji da smanji svoje oslanjanje, posebno na Kinu, za kritične minerale neophodne za prelaz na ugljenično neutralnu ekonomiju – minerale kojima je Južna Amerika bogata.

“Sve ove tri zemlje su zanimljivi partneri za diverzifikaciju naših ekonomskih odnosa generalno, ali i za našu nabavku robe”, rekao je zvaničnik njemačke vlade.

S obzirom na konkurenciju Kine koja je u posljednjoj deceniji mnogo uložila u region, zvaničnik je rekao da Njemačka jednostavno treba da bude aktivnija i spremnija da prihvati sektore koje je dosad izbjegavala, kao što je rudarenje litijuma.

“To je izazovan zadatak, posebno u pogledu životne sredine i društvenih standarda. I u prošlosti smo vjerovatno bježali od toga, ali ne možemo da dopustimo taj luksuz ako želimo da stanemo na vlastite noge”, istaknuo je Šolc.

Argentina i Čile su na vrhu južnoameričkog litijumskog trougla koji ima najveću svjetsku riznicu ultra laganog metala za baterije, prenosi b92.

Izvor: srpskainfo.com