Novosti

BiH povoljnija za kupovinu za građane regije, pogodnost kupovine preko granice je i povrat poreza


Iako se građani u BiH bore sa osjetno većim cijenama namirnica u posljednjih godinu dana, komšije Slavonci upravo našu zemlju biraju za kupovinu pojedinih artikala kao što su duhan, lijekovi, hrana i piće. 

Slavonci posljednjih mjeseci slabije nego prije odlaze u BiH po gorivo, zato što su se cijene praktično izjednačile, a neke su vrste u BiH čak i skuplje. No, nakon današnjeg poskupljenja benzina u Hrvatskoj, ponovo im se isplati puniti spremnike preko Save.

Na pumpama u BiH benzin je 0,11 eura jeftiniji. Primjerice, na pumpi Brčko gasa u Bosanskom Brodu litra benzina košta 2,5 konvertibilnih maraka. S obzirom na to da tečaj eura u trgovinama s druge strane granice iznosi 1,93 KM, lako je izračunati da će onaj ko napuni spremnik do vrha (45 litara) uštedjeti gotovo pet eura. Na uštedu, međutim, ne mogu računati vlasnici dizelaša, jer je cijena te vrste goriva jednaka i u Hrvatskoj i u BiH, o 1,51 euro po litri, piše Večernji list.

Pogodnost prekogranične kupovine je i povrat poreza na dodanu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 posto. Pravo na povrat PDV-a strani državljani ostvaruju kupovinom robe u vrijednosti od najmanje 100 KM.

Izvor: seebiz.eu