Novosti

Kompanija “Prointer” nakon gubitka “SAP” sistema, čeka novi ugovor vrijedan 37 miliona KM


Prema saznanjima portala Capital, kompanija “Prointer” iz Banjaluke, koja je nedavno izgubila pravo da zastupa program SAP, na korak je do ugovora “teškog” 37 miliona maraka za uspostavljanje novog sistema za fiskalizaciju u Republici Srpskoj.

 

Naime, Poreska uprava Republike Srpske nedavno je okončala postupak pretkvalifikacije za ovaj posao, gdje se ispostavilo kako je firma poznata po unosnim ugovorima sa Vladom Republike Srpske, jedina kvalifikovana. Međutim, “Prointeru” se na putu ka novim milionima popriječio “Planetsoft” sa svojom žalbom na odluku o kvalifikaciji, a prema kojoj on ispadaju iz daljnjeg nadmetanja. Naime, ovo je druga žalba “Planetsofta” vezana za ovaj tender.

Sistem za upravljanje fiskalizacijom definiše novi model elektronske fiskalizacije putem kojeg Poreska uprava u potpunosti upravlja procesom izdavanja fiskalnih računa. Ona preuzima sve podatke, te putem odgovarajućih servisa omogućava kupcima provjeru da li je račun izdat u skladu sa Zakonom.

Glavni cilj projekta je efikasnije korištenje resursa, suzbijanje sive ekonomije u Srpskoj, a na samom kraju i povećanje poreskih prihoda. Tender je raspisan krajem jula ove godine, a plan je da se postupak sprovodi u dvije faze.

U prvoj fazi se provjerava kvalifikovanost kandidata koji su dostavili zahtjev za učešće, dok će se u drugoj dostavljati ponude.

Inače, ovaj posao neophodan je “Prointeru” kako bi relaksirao svoju poziciju nakon gubitka partnerstva sa kompanijom “SAP” na osnovu kojeg je dobio ugovore vrijedne desetine miliona maraka sa institucijama u Republici Srpskoj.

Izvor: capital.ba