Novosti

U Lukavac Cementu održana praktična edukacija za buduće energetske menadžere


U saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH u Lukavac Cementu održana je cjelodnevna praktična nastava za buduće EUREM menadžere.

Generalni direktor Lukavac Cementa Stjepan Kumrić u svom uvodnom izlaganju istaknuo je kako je to rezultat dugodišnje uspješne saradnje sa AHK BiH i da su među prvim polaznicima EUREM programa obuke za sticanje međunarodno priznatog certifikata za „Evropskog Energetskog Menadžera“ bili upravo inženjeri Lukavac Cementa. Ovaj njemački program se od 1994. godine provodi u više od 30 zemalja u svijetu i u proteklom periodu je dokazao svoju efikasnost.

 

Menadžer za energiju, okoliš i razvoj u Lukavac Cementu Emir Ćilimković, koji je i sam certificirani energetski menadžer, održao je stručno predavanje o poboljšanju energetske efikasnosti linije za proizvodnju klinkera sušenjem alternativnog goriva, a njegov završni rad u sklopu ove edukacije 2019. godine proglašen je najuspješnijim. Tokom predavanja naglasio je da je glavna uloga energetskog menadžera sistematizacija podataka o potrošnji različitih oblika energije, te kreiranje plana i programa mjera poboljšanja energijske efikasnosti prema prioritetima.

Obuka je završena obilaskom proizvodnih pogona fabrike.

Predstavništvo njemačke privrede u BiH je licencirani partner za realizaciju EUREM edukacijskog programa u BiH, a Midheta Jeina, projekt menadžerica AHK BiH istaknula je kako su posebno ponosni na činjenicu da je današnji predavač nekadašnji učesnik, uz nadu da će i učesnici iz generacije 2022 biti predavači budućim generacijama“.