Novosti

Njemačka: Nakon 46 godina, McDonalds zatvara svoja vrata, razlog nevjerovatan


Jedna od prvih poslovnica McDonaldsa u gradu Oldenburgu (Donja Saksonija) zatvara se nakon 46 godina. 1977. godine kada je otvoren restoran brze hrane u Oldenburgu bio je prava senzacija, hiljade ljudi je znalo prevaliti dug put kako bi došli isprobati u to vrijeme mnogo drugačiju hranu od svakodnevne. Ali kako svaka priča ima svoj kraj, tako je i sa ovom. Kako pišu njemački mediji, poslovnica koja se nalazi u Langen Straße u Oldenburgu zatvara se 26. marta, prenosi Feniks magazin.

Razlog zatvaranja je nedostatak prostora. Procesi pripreme i sve veći broj proizvoda više se nisu mogli realizovati u malom prostoru u centru grada. Zbog zaštite od požara, širenje nije dolazilo u obzir.

Pronalaženje alternativnih prostora u centru Oldenburga takođe je bilo neuspješno. Ili veličina prostora nije odgovarala, ili nije bilo mogućnosti zbog dobavljača ili su gradske vlasti jednostavno rekle “ne” na iznesene prijedloge, prenosi Fenix magazin.

Poslovnica u Oldenburgu bila je predvodnik za cijelu sjevernu Njemačku. Prva evropska podružnica ikad otvorena je u Amsterdamu 1971. godine, nakon čega su u sjevernoj Njemačkoj uslijedili Hamburg i Oldenburg. Svi zaposleni podružnice na Langen Straße trebali bi nastaviti sa radom na drugim lokacijama.