Tržišta i finansije

Referendum u Švicarskoj o sudbini gotovine


Građani Švicarske će na referendumu odlučiti da li žele zadržati plaćanje u gotovini, objavilo je u ponedjeljak udruženje, navodeći da je prikupilo dovoljno potpisa za organizovanje javnog izjašnjavanja.

Gotovina polako izlazi iz upotrebe u mnogim ekonomijama, jer elektronska plaćanja postaju standard za transakcije u digitalizovanim društvima, što državi olakšava praćenje postupaka svojih građana, navodi Pokret Slobodne Švajcarske (FBS).

Udruženje želi da se švicarskom zakonu o valuti doda odredba, koja reguliše način na koji centralna banka i vlada upravljaju novčanom masom, da uvijek mora postojati “dovoljna količina” novčanica ili kovanica u opticaju. FBS je saopštio da je prikupio više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju, deset hiljada više od propisanog minimuma od 100.000.

Prema švicarskom sistemu direktne demokratije, ako dobije podršku birača, prijedlog će postati zakon, iako vlada i parlament moraju odlučiti o njegovoj implementaciji. “Jasno je da… odbacivanje gotovine ne samo da pokreće pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti… već nosi i veliki rizik od totalitarnog nadzora”, rekao je predsjednik FBS-a Richard Koller na web stranici grupe.

Prema njegovim riječima, Švicarska bi trebala preuzeti glavnu ulogu u odbrani gotovine u Evropi, jer bi insistiranje na takvim garancijama u EU podrazumijevalo “gotovo nemoguć” proces dobijanja dozvola od svih 27 zemalja članica.

Trend bezgotovinskog plaćanja snažno se ubrzao tokom pandemije covida 19, ali je prisutan od 2017. godine, kada je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da više od trećine Evropljana i Amerikanaca ne bi propustilo gotovinu i da njih 20 posto ne koristiti ga uopšte, navodi Reuters.