Novosti

BH Telecom donirao 2 miliona KM udruženjima u Bosni i Hercegovini


Kompanija BH Telecom je danas održala press konferenciju pod nazivom „2 miliona razloga za dobre priče“ povodom dodjele donacija za 2022. godinu. Kao i prethodnih godina, BH Telecom će i ove godine donirati značajna sredstva udruženjima koja su učestvovala na javnom konkursu i to čak 2 miliona KM.

Ukupno je 293 dobitnika donacija, među kojima je 97 osnovnih škola, 59 srednjih škola, 112 udruženja, 18 kuhinja i 7 sportskih klubova. Dodatno je, zbog prirodne katastrofe izazvane potresima u Turskoj i Siriji, kompanija BH Telecom donirala 150.000 KM Udruženju Pomozi.ba za pomoć stradalima u potresima.

Kako je istakao Mugdim Mandžuka, v.d. predsjednika Nadzornog odbora BH Telecoma, po Javnom oglasu za dodjelu donacija je zaprimljeno ukupno 448 prijava.

 

„Donacije su dodijeljene na osnovu odluke o visini ukupnog iznosa donacija pravnim licima iz ostvarene dobiti BH Telecoma u 2020. i 2021. godini, a u skladu sa važećom Metodologijom za raspodjelu sredstava i vrednovanje kriterija za dodjelu donacija u Dioničkom društvu BH Telecom. Prilikom vrednovanja pristiglih prijava, rukovodilo se načelom o maksimalnoj teritorijalnoj zastupljenosti, uvažavajući pri tome specifičnost svake pojedinačne prijave“, dodao je Mugdim Mandžuka.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, je na današnjoj press konferenciji rekao da je BH Telecom najveći pojedinačni donator u Bosni i Hercegovini koji kontinuirano pomaže brojnim udruženjima i organizacijama.

„Kao vodeći telekom operater, kompanija BH Telecoma nastoji doprinijeti bh. društvu i zajednici kroz aktivnosti kao što su donacije. U posljednjih 14 godina smo donirali više od 20 miliona KM različitim organizacijama, pri tome vodeći računa i o vandrednim dešavanjima koja su zahtjevala brzu reakciju i našu pomoć. Tako smo i ove godine, pored donacija udruženjima koja su u čestvovala na javnom konkursu, određeni novčani iznos vandredno izdvojili i za pomoć stradalima u potresima u Turskoj i Siriji, svjesni razmjera prirodne katastrofe i neophodnih sredstava za pomoć i oporavak ugroženih“, izjavio je Sedin Kahriman.

U izuzetnim i vanrednim slučajevima Nadzorni odbor BH Telecoma može donijeti odluku o dodjeli donacije na način koji nije definisan javnim oglasom, a u svrhu iskazivanja pomoći društvenoj zajednici. Prvi ovakav slučaj je bio u 2014. godini kada je, zbog velikih poplava u našoj zemlji, BH Telecom donirao milion KM Federalnom fondu za pomoć nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Također, zbog epidemiološke situacije u BiH izazvane pandemijom korona virusa u 2020. godini, sredstva donacija u iznosu od milion KM su bila usmjerena za hitnu nabavku medicinske opreme i lijekova.

Ove godine, a zbog velikih potresa koji su pogodili područja Turske i Sirije, kompanija BH Telecom je donirala 150.000 KM Udruženju Pomozi.ba za pomoć stanovnicima ugroženih područja.

Elvir Karalić, osnivač Udruženja Pomozi.ba, je na press konferenciji izjavio da je Udruženje od pokretanja akcije dobilo veliki broj donacija od mnogobrojnih bh. kompanija, ali da je donacija BH Telecoma daleko najveća.

„Do sada je Udruženje Pomozi.ba prikupilo oko 2,5 miliona maraka uplaćenih za pomoć ljudima pogođenim zemljotresom, uključujući i ovu donaciju od BH Telecoma. Od toga je 700.000 KM od poziva, od čega je 300.000 KM upućeno od strane korisnika BH Telecoma. Donacija će biti usmjerena na nabavku mobilnih kućica za smještaj ljudi i trenutno smo u pregovorima sa više kompanija u Turskoj koje proizvode te kućice, te ćemo potpisati ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem u skorije vrijeme. Kada govorimo o ranije urađenim aktivnostima, Udruženje Pomozi.ba je krajem protekle sedmice poslalo 54 šlepera pomoći narodu Turske i Sirije, a imamo u planu slanje još toliko šlepera u narednom periodu jer je odziv građana BiH bio zaista veliki. Pomoć je prvenstveno išla u Tursku, jedan manji dio je otišao u Siriju, a u pripremi smo za slanje materijalne pomoći i za Siriju, pored novčane koju već šaljemo, te se iskreno nadamo da ćemo uspjeti pomoći narodu Sirije i na taj način,“ istakao je Elvir Karalić.

Na press konferenciji se obratio i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, i izjavio kako ne postoji jasnija veza između onoga što građani BiH plaćaju kao uslugu i direktne podrške društveno korisnim projektima kao što je to slučaj u BH Telecomu.

„Kroz ovu saradnju smo shvatili koliko je bitno da imamo dobru saradnju sa biznis sektorom, i koliko moramo vratiti i proširiti svijest o tome šta znači biti odgovoran biznis i podržavati projekte na kakvim radi Memorijalni centar. Ovo nije samo podrška sjećanju i istraživanju. Ovo je podrška uključivanju mladih ljudi, podrška razvoju kapaciteta, ovo je pokretač lokalne zajednice. Vratili smo ljude, uključili zajednicu“, rekao je Emir Suljagić.

Prisutnima se obratio i Dalibor Miloš ispred Košarkaškog saveza BiH, jednog od dobitnika donacija.

„Zahvaljujemo se BH Telecomu. Ovo je nagrada za naš uspješan košarkaški sport zadnjih godina kako na reprezenativnom tako i na klupskom nivou. To je društveno priznanje za sve bh. takmičare i rukovodstvo u Savezu. I stoga se još jednom zahvaljujemo društveno osjetljivoj kompaniji kao što je BH Telecom“, riječi su Miloša.

Igor Ledić, predsjednik Udruženja za Down sindrom iz Mostara, također se zahvalio na značajnoj donaciji.

„Svakako veliko hvala kompaniji BH Telecom što pomaže našoj osjetljivoj kategoriji djece da budu vidljiva i prepoznata u društvenoj zajednici. Težak je životni put djece s invaliditetom i Down sindromom. Zahvaljujemo velikim komapnijama koje imaju sezibilitet da djelovanje Udruženja čini mnogo lakšim. Pozivam i duge kompanije da slijede primjer BH Telecoma i da nam pomognu prevazići društvenu marginu“, istaknuo je Ledić.

Na press konferenciji su uručene plakete najvećim pojedinačnim dobitnicima donacija i to Udruženju Pomozi.ba, Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, JU Muzej Alija Izetbegović iz Sarajeva, Općini Bužim, Udruzi roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” iz Mostara, Udruzi djece sa Down sindromom iz Mostara, Asocijaciji Mostovi prijateljstva BiH iz Zenice, Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara, Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, Rijasetu Islamske zajednice BiH, Muftijstvu Sarajevskom, MDD Merhametu Kupres, Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine, Teniskom klubu Mostar, HŠK Zrinjski Mostar i Udruženju građana žrtava rata ’92-95′ -,,16 April ” – Ahmići.

Izdvajajući 1% od ostvarene dobiti, BH Telecom je do sada donirao ukupan iznos od 21.340.093 KM različitim neprofitnim organizacijama, a u svrhu realizacije brojnih projekata iz oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta, socijalne pomoći i humanitarnih aktivnosti, što ga čini najvećim donatorom u BiH.