Novosti

Stiže nam ljetno računanje vremena, zašto pomicanje sata nije ukinuto u EU?


Iako je u EU bilo govora o tome da će se ljetno i zimsko računanje vremena ukinuti još 2021., do toga ipak nije došlo zbog nesuglasica među zemljama članicama

Krajem ovog mjeseca digitalni zasloni brojnih kućanskih uređaja prebacit će se na ljetno računanje vremena, a isto će ručno trebati napraviti kazaljkama analognih satova, ako ih još koristite. Ovog proljeća na ljetno računanje vremena prelazimo u noći sa subote na nedjelju 26. marta, kada će se satovi pomaknuti s 2 na 3 sata ujutro.

Iako će taj vikend biti nešto naporniji no ostali, jer će nedjelja imati samo 23 sata, možemo se unaprijed veseliti kraju oktobra kada ćemo taj sat ‘dobiti natrag’ i moći duže spavati bez gubljenja vremena. No zašto se uopće mijenja ljetno i zimsko vrijeme pojasnio je Fenix magazin.

Jedan od glavnih razloga za uvođenje ljetnog računanja vremena 1980. godine bila je naftna kriza 70-ih godina prošlog vijeka, kada je bilo potrebno štedjeti struju. Ovo je zamišljeno da se što bolje iskoristi dnevna svjetlost, ali ni danas nije jasno da li je proračun dao rezultate tokom više od 40 godina koliko se koristi.

Stručnjaci ističu da su uštede koje donosi promjena računanja vremena “u najboljem slučaju minimalne”. Kada je prvi put uvedeno, zimsko računanje vremena počinjalo je posljednje nedjelje u septembru i završavalo se posljednje nedjelje u martu. Direktivom EU iz 1996. godine početak zimskog računanja vremena pomjeren je na kraj oktobra.

Širom svijeta već nekoliko godina postoje pokreti čiji je cilj ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena, a čini se da bi to uskoro mogli i ostvariti. U 2018. godini u EU je sprovedeno istraživanje na 4,6 miliona ljudi , od kojih je 84 posto bilo za okončanje promjene vremena. 

Zemlje EU su tada odlučile da prestanu sa ovom praksom 2021. godine, ali to se nije dogodilo jer se zemlje nisu dogovorile da li će standard postati zimsko ili ljetno računanje vremena. Ukoliko se ne dogovore, postoji opasnost od neujednačenih vremenskih zona, što bi značajno zakomplikovalo međunarodne odnose . Zbog toga će vjerovatno proći neko vrijeme prije nego što se promjena vremena ukine. Ili drugačije rečeno: “Vrijeme definitivno sporo prolazi, kada je u pitanju računanje vremena”, kako je Eric Mamer, glasnogovornik predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, opisao situaciju početkom oktobra 2021.

Večernji list