Tema u fokusu

MD MONTEL iz Brčkog izlazi na globalno tržište


Ovlašteni distributer poznatih svjetskih brendova u oblasti elektro instalacija, klima uređaja i grijanja za BiH MD MONTEL d.o.o. Brčko u 2023. planira proširenje prodajnog asortimana i dosezanje globalnog tržišta uvođenjem on-line kupovine.

U proteklih 20 godina kompanija se specijalizovala u više oblasti i svojim klijentima ponudila spektar usluga počev od ugradnje, održavanja i servisiranja elektro instalacija, klima uređaja, grijanja, rješavanja problema sa kanalizacijom itd.

Danas je MD Montel ovlašteni serviser/distributer poznatih svjetskih brendova za BIH: Vivax, LG, Toshiba, Daikin, Mitsubishi, Haier, Gree, Beko, Gorenje, Hisense, Tesla, Midea…

U intervjuu za Poslovne novine Dražen Pajić, direktor MD MONTEL-a rekao je da su i u ovoj godini angažovani na realizaciji brojnih projekata.

Realizacija ugovora sa investitorima u Brčkom

„Uspješno izvodimo elektro radove na stambeno-poslovnim objektima bilo da je u pitanju adaptacija ili se radi o novoizgrađenim objektima u BiH. Trenutno je toku realizacija više potpisanih ugovora sa investitorima u Brčkom, a u pitanju je ugradnja i održavanje elektro instalacija“, kaže Pajić.

MD MONTEL je osnovan 2004. godine, kao servis koji se bavi montažom, održavanjem i popravkom klima uređaja, bijele tehnike i kućanskih aparata, te izvođenjem i održavanjem elektroinstalaterskih radova. Zahvaljujući prvenstveno izuzetnom kvalitetu izvedenih radova, stiču sve veći broj klijenata i 2007. godine prerastaju u d.o.o.

Specijalizovana maloprodaja i servis

„Vođeni višegodišnjim iskustvom u branši i potrebama tržišta, 2018. godine odlučujemo otvoriti vrata naše maloprodajne specijalizovane radnje za elektromaterijal, klima uređaje, bijelu tehniku,sitne kućanske aparate, rasvjetu i rezervne dijelove za bijelu tehniku i rashladne uređaje“, dodaje Pajić.

Srazmjerno širenju firme, upošljavaju veći broj radnika i ulažu u njihovo stručno usavršavanje, kao i u nabavku nove savremene opreme za rad.

„Otvaramo i savremeno opremljen servis. Također, uvodimo i dodatne djelatnosti kao što je grijanje, vodovod i kanalizacija i zahvaljujući tome stičemo nove zadovoljne klijente“, dodaje Pajić.

Brzorastuća kompanija

Krunu njihovog uspješnog poslovanja predstavlja činjenica da su se svrstali među brzorastuće kompanije u BiH. Ostvarili su rast prihoda u posljednje tri godine, nisu smanjivali broj zaposlenih i imali su pozitivnu dobit, kao i značajnu prosječnu godišnju stopu rasta (CAGR).

“Ostali faktori koji su doprinijeli da firma bude rangirana među brzorastućim kompanijama u BiH je fleksibilnost i odgovornost u radu, opremljenost našeg servisa i maloprodaje, te stalno osluškivanje potreba kupaca i klijenata u svim oblastima kojima se bavimo”, istaknuo je Pajić.

Sve na jednom mjestu

Trude se da budu konkurentni sa cijenama u regiji, te klijentima ponude pogodnosti kupovine na rate.

„Ono što čini našu ponudu drugačijom od ostalih je što na jednom mjestu klijenti mogu obaviti kupovinu, rješenje za montažu, servis, savjet te popravku klima uređaja, toplotnih pumpi, bijele tehnike, kućanskih aparata, industrijske i dekorativne rasvjete“, naglasio je Pajić.

Širenje prodajnog asortimana

Kako dalje navodi direktor Pajić, njihovi poslovni planovi za 2023. godinu i naredni period su proširenje prodajnog asortimana, uvoz i dosezanje globalnog tržišta uvođenjem on-line kupovine.

„Nastojat ćemo unaprijediti i marketing, te izgraditi prisutnost na društvenim mrežama za povezivanje sa kupcima i izlaganje našeg asortimana“, rekao je Pajić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić