Novosti

Tržište osiguranja nastavilo je rast i u ovoj godini


Tržište osiguranja nastavilo je rast i u 2023. godini, a vodeće Adriatic Osiguranje dobilo je u novom subjektu ASA Central Osiguranju konkurenta na poziciji tržišnog lidera, izvještava Indikator.ba.

Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH, ukupna zaračunata bruto premija u prva dva mjeseca 2023. godine iznosila je 102,9 miliona KM i veća je za 7,0 posto nego u istom periodu godinu ranije.

Ovo se može smatrati dobrim početkom godine s obzirom na makrokonomsko usporavanje i činjenicu da je u cijeloj 2022. godini rast tržišta bio 7,8 posto.
Sa ukupno ostvarenih oko 80 miliona bruto premije, rast u segmentu neživotnih osiguranja iznosio je 7,7 posto.

Nisu ga toliko potakle dominantne premije osiguranja od odgovornosti za motorna vozila, gdje je rast iznosio 4,8 posto, koliko drugi segmenti, a prije ostalih zdravstveno osiguranje (rast 25,8 posto), osiguranje robe u prevozu (rast 17,6 posto), osiguranje za upotrebu plovila (rast 19,4 posto), ostala osiguranja imovine (rast 11,4 posto).

Rast premija životnih osiguranja iznosio je 4,8 posto, a na kraju februara bruto premije u ovom segmentu ukupno su iznosile 22,9 miliona KM.

Vodeći osiguravatelj je još uvijek Adriatic Osiguranje sa 13,76 miliona KM zaračunate premije u januaru i februaru, a slijedi ga Uniqa Osiguranje 13,36 miliona KM.
Na trećem mjestu je ASA Central Osiguranje sa 13,33 miliona KM fakturisane premije.
Budući da je ASA Central Osiguranje tek u februrau počelo rad kao spojeni subjekt nastao od ASA Osiguranja i Central Osiguranja, treba očekivati u narednom periodu probijanje ovog osiguravatelja na vodeće mjesto.

Naime, ovo društvo stvorenom sinergijom nadmašuje ostale konkurente.

Prošlogodišnja kombinirana premija ASA Osiguranja i Central Osiguranja iznosila je 98,8 miliona KM, čime je za čak 18,4 miliona KM bila veća od premije vodećeg Adriatic Osiguranja. Stoga je realno očekivati njegovo skoro zasjedanje na poziciju tržišnog lidera.

(Indikator.ba)