Industrija

EMT Solar će izgraditi prvo postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u BiH


Privredni sektor u BiH polako se uvodi u koncept tehnologija zelenog hidrogena. Kompanija EMT Solar d.o.o. Sarajevo mogla bi postati pionir razvoja hidrogenskih tehnologija pomoću kojih će i BiH ući u procese energetske tranzicije Evrope, oslonjene na energent budućnosti.

Direktor, Ekrem Mušić, najavio je da će već tokom 2023. EMT Solar izgraditi jedno postrojenje za proizvodnju zelenog hidrogena iz solarne elektrane koje će zelenom energijom snabdijevati poslovne prostore ove kompanije.

Ujedno, hidrogenska ekonomija je među ključnim razvojnim pravacima jednog od vodećih brendova u solarnoj industriji, kompanije Sungrow.

Kako se ekonomija zelenog hidrogena razvija globalno, tako će i najbolja rješenja za proizvodnju i skladištenje ovog energenta kojim se žele zamijeniti fosilna goriva i sirovine u sektorima koje nije lako dekarbonizovati, sa Sungrowom stići i u Bosnu i Hercegovinu, s obzirom da je regionalni distributer solarne opreme Sungrowa sarajevska kompanija EMT Solar, koja i sama razvija inovativna rješenja u svijetu solara i zelenog hidrogena, prenosi solarno.net.