Novosti

Vlada Kantona Sarajevo: Ministar Bečarević uputio zahtjev za smanjenje cijene gasa za 30 posto


Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo Almir Bečarević uputio je federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću i ministru trgovine Zlatanu Vujanoviću zahtjev u kojem traži smanjenje cijene gasa za najmanje 30 posto, smatrajući da je to realna cijena gasa i da će se na taj način smanjiti preveliki troškovi koje imaju korisnici gasa, prenosi Anadolija.

“Dobavljač gasa za Bosnu i Hercegovinu preduzeće Eneregoinvest d.d. Sarajevo prema bilansu uspjeha ostvaruje mnogo veću razliku između prodajne i nabavne cijene u odnosu na ustaljenu praksu kroz decenije prije. S pravom smatramo, imajući u vidu cijene gasa na globalnom tržištu, da postoji prostor za znatnu korekciju cijene ovog energenta u korist njegovih korisnika u Kantonu Sarajevo”, naveo je u zahtjevu Bečarević.

U prilog ovoj ocjeni, kako je istakao ministar, govori i bilans uspjeha Energoinvesta za 2022. godinu koji je objavljen na Sarajevskoj berzi SASE.

Podsjetio je i da zbog trenutnih ekstremno visokih cijena gasa dolazi do značajnog pada potrošnje gasa u Sarajevu.

“Zabrinjavajući je podatak da trenutno, u Sarajevu postoji preko 10.000 priključaka na kojima je registrovana potrošnja gasa na razini nule, a dodatnih 10.000 priključaka gdje se registruje vrlo mala potrošnja gasa”, ističe ministar Bečarević.

Naglasio je i da Vlada Federacije BiH može na prijedlog nadležnog ministarstva na samoj sjednici odrediti cijenu gasa, nezavisno od prijedloga dobavljača, te je poziva da zbog enormnih troškova gasa koje imaju njegovi korisnici, djeluje u tom pravcu.