Novosti

Italija želi gradnju mosta do Sicilije povjeriti domaćim kompanijama


Izgradnju mosta koji će povezati Siciliju sa kopnom vjerovatno će izvesti konzorcij italijanskih kompanija, rekao je ministar za infrastrukturu Matteo Salvini.

Na prvom tenderu za gradnju mosta 2006. godine pobijedio je konzorcij Webuild, predvođen grupom Salini Impregilo, ali tadašnja vlada u Rimu naknadno je odustala od projekta, strahujući od troškova.

Nova vlada izvukla ga je iz ladice, potaknuvši veliki interes stranih kompanija. Ministar Salvini izjavio je da misli da bi konzorcij Webuild mogao zadržati ugovor.

Vlada je „primila upite iz cijelog svijeta, uključujući Kinu”, ali cilj je da most grade talijanske kompanije, rekao je Salvini.

U utorak je poslovni dnevnik Il Sole 24 Ore objavio intervju sa zamjenikom generalnog direktora grupe China Communications Construction Pei Minshanom koji je izjavio da su zainteresirani za projekt izgradnje mosta.

„Sretan sam što su (za projekt) zainteresirane brojne kompanije iz cijelog svijeta”, ali pobjednici na tenderu iz 2006. „najvjerojatnije će nastaviti s finalnom verzijom projekta”, rekao je Salvini.

Webuild nije komentirao ministrove izjave.