Novosti

Energetski samit u BiH 2023 krajem aprila u Neumu


Ključni događaj energetskog sektora u BiH mjesto diskusije o najaktuelnijim temama

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, organizuju Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023 od 26. do 28. aprila u Neumu. Samit će okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz sedam tematskih panela, radionice te prezentacije aktuelnih projekata diskutovati o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u BiH.

„Ovogodišnji Energetski samit u Bosni i Hercegovini okupit će ključne ljude i adresirati najvažnija pitanja vezana za proces energetske reforme u Bosni i Hercegovini. Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, s ponosom organizuje ovaj samit zajedno sa našim partnerima jer smo predani podršci naporima BiH u jačanju energetske sigurnosti, prelasku na održive izvore energije, stvaranju novih poslovnih prilika u energetskom sektoru i konačnom obezbjeđivanju boljeg života za građane Bosne i Hercegovine“, istakla je Courtney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH.

Neke od ključnih tema o kojima će se govoriti na ovogodišnjem Samitu su Nacionalni energetski i klimatski plan odnosno prilike koje donosi njegova implementacija, Energetski sektor u BiH: Između tranzicije i energetske krize, sa fokusom na prelazak energetske industrije u Bosni i Hercegovini na čiste izvore energije, koje su prednosti i kako prilagoditi već postojeću proizvodnju novim standardima. Poslovne prilike prelaska na obnovljive izvore energije, odnosno kako identifikovati nove poslovne prilike u fazi tranzicije ka čistoj energiji. Cyber sigurnost u energetskom sektoru, trenutno jedna od najaktuelnijih tema koja analizira sve potencijalne cyber prijetnje za sve oblasti energetskog sektora, te na koji način prevenirati i zaštititi se od potencijalnih napada. Panel o potencijalima energetske efikasnosti u stambenom sektoru tematizirat će činjenicu da Bosna i Hercegovina ima veoma nizak stepen provođenja mjera energetske efikasnosti u stambenim objekatima, a kao rezultat građani i institucije plaćaju velike finansijske troškove. Završni panel na ovogodišnjem samitu govorit će o elektromobilnosti kao prilici za poboljšanje kvalitete zraka u gradovima.

Najveći samit ove vrste u Bosni i Hercegovini, ima za cilj da postavi najvažnija pitanja iz oblasti energetike i okupi ključne domaće i međunarodne aktere. Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2023 organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske i Regulatorne komisije za energiju Federacije Bosne i Hercegovine.