Novosti

Grad Sarajevo je u najužem izboru za nagrade Global Production


Grad Sarajevo je u najužem izboru za nagrade Global Production koje je ove godine ustanovio Screen International, jedan od vodećih svjetskih filmskih časopisa!

Cilj je odavanje priznanja za izuzetan rad u svjetskoj filmskoj i TV produkciji, a dodjeljuju se onima koji su postavili najviše standarde u ovoj oblasti.

Naime, objavljena je najuža lista nominovanih za nagrade, a Sarajevo UNESCO grad filma je u konkurenciji u kategoriji “Grad filma”.

„Sama činjenica da smo ušli u uži izbor za tako prestižnu nagradu potvrđuje napore, ali i rezultate Grada Sarajeva u ovoj oblasti“, kazala je gradonačelnica Benjamina Karić, uz najavu da će nagrade Global Production biti dodijeljene 22. maja na ceremoniji ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović poručuje da se „količina filmske i TV produkcije u Sarajevu povećala za 400 posto, a broj gledalaca u kinima za 100 posto otkako je Grad Sarajevo 2019. godine postao nositelj UNESCO titule kreativnog grada filma.

Uz Sarajevo, u izboru su još tri grada: Wellington (Novi Zeland), Calgary (Kanada) i Trollhättan – Trollywood (Švedska).