Novosti

Guverner Softić prisustvovao proljetnom zasjedanju MMF-a i SB u Washingtonu


Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić, kao član izaslanstva Bosne i Hercegovine, boravi u Washingtonu gdje prisustvuje Proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) i Grupacije Svjetske banke (WB).

U sklopu boravka, tokom kojeg je planiran niz susreta s visokim dužnosnicima IMF-a i WB, guverner Softić je učestvovao i u prezentaciji pod naslovom „Najsuvremeniji analitički alati za središnje bankarstvo“ u dijelu koja se odnosila na tehniču misiju IMF-a u CBBiH.

Guverner Softić je ovom prilikom istaknuo uspješnu suradnju IMF-a i CBBiH koji je razvojem i primjenom najsuvremenijih alata analizirao upravljanje deviznim rezervama i bilancom stanja CBBiH, i koji je svojim preporukama pomogao CBBiH da pravovremenim djelovanjem prevaziđe negativne učinke razdoblja rastuće inflacije i očekivanja o pooštravanju monetarne politike Europske središnje banke (ESB). Guverner je izjavio da je CBBiH, koja je bila svjesna mogućih promjena na financijskim tržištima, na vrijeme izvršila restrukturiranje portfolija, zahvaljujući preporukama MMF-a.

Ove preporuke pomogle su CBBiH da pravrovremeno donese ključne odluke kojima je smanjila izloženost tržišnim rizicima, prvenstveno kamatnom riziku, skraćivanjem trajanja svog ukupnog portfolija deviznih rezervi, primarno investicionog portfolija.

Fena